Ivanovićeva odbrana će tražiti pomoć iz Beograda

Pratite nas
Jedan od advokata Olivera Ivanovića Ljubomir Pantović rekao je danas da će u daljem procesu protiv Ivanovića njegova odbrana stručnu pomoć potražiti i u Beogradu.

„Mi smo sa te strane potpuno otvoreni za pomoć“, rekao je Pantović na debati u „Mitrovačkom društvenom klubu“ i istakao da ima prostora za pomoć iz Beograda u daljem procesu i naveo da je odbrana već kontaktirala pojedine kolege iz eminentnih advokatskih ili pravnih kancelarija u Beogradu.

Direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić - Sputnik Srbija
Đurić: Ivanović u zatvoru — pesnica u lice Srbiji i narodu

„Kada dođe presuda, mi ćemo zatražiti pomoć od ljudi koji imaju više iskustva od nas u Kosovskoj Mitrovici“, rekao je Pantović, dodajući da bi moglo da se razmisli i o formiranju pravnog tima u Beogradu, koji bi analizirao presudu i deo spisa i koji bi pomogao u izradi žalbe.

Književnik i novinar sa Kosova Živojin Rakočević ocenio je da Euleks presudom Oliveru Ivanoviću pokušava da napravi balans sa zločinima koje su na Kosovu počinili kosovski Albanci što je najveća greška.

Rakočević smatra i da je međunarodna zajednica od početka na Kosovu pokušala da primeni „kolonijalni model“, dok je Ivanović od onih koji su uživali samostalnost u svojim odlukama.

Prema Rakočevićevom mišljenju, Ivanović je tačka u kojoj su se ukrstili različiti interesi, a on je u tim ukrštenim interesima ostajao bez zaštite i postao žrtva kolektivne krivice.

Protest u Kosovskoj Mitrovici Sloboda za Olivera - Sputnik Srbija
Osuđujući Olivera, sude svima nama (foto)

„Danas je sasvim jasno da je Euleks od početka poslao užasnu poruku, kada je oslobodio Fljorima Ejupija, osuđenog za dizanje u vazduh autobusa sa Srbima u Livadicama kod Podujeva“, kazao je on.

Ivanović, koji je prošle nedelje osuđen na devet godina zatvora zbog ratnih zločina koji su se dogodili 1999. godine u Kosovskoj Mitrovici, premešten je u četvrtak iz kućnog u sudski pritvor nakon što je Apelacioni sud u Prištini prihvatio žalbu Tužilaštva.

Ivanovića je Euleksovo sudsko veće Osnovnog suda u Mitrovici oslobodilo optužbi za krivična dela počinjena 2000. godine, kao i još četvoricu Srba kojima je suđeno u sklopu istog procesa.

Euleksovo sudskog veće, kojim je predsedavala sudija iz Rumunije Roksana Komša, osudilo je Ivanovića na devet godina zatvora zbog ratnih zločina počinjenih u Kosovskoj Mitrovici 14. aprila 1999. godine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala