CIA tražila od Danske da uhapsi i isporuči Snoudena

© AP Photo / Marco GarciaEdvard Snouden
Edvard Snouden - Sputnik Srbija
Pratite nas
Danski informativni portal je objavio dokumente koji potvrđuju sumnje da je u junu 2013. godine CIA pokušala da se domogne Edvarda Snoudena i da je za tajnu operaciju bio predviđen avion u Kopenhagenu.

Privatni avion „Galfstrim V“, sa registarskim brojem N977GA, koristila je američka obaveštajna služba za tajni program otmice osumnjičenih za terorizam. Prema dokumentima koje je objavio sajt danski portal „Denfri“, avion je doleteo iz Vašingtona, preko Škotske za Kopenhagen.

Novinari tog sajta zatražili su u avgustu 2015. godine od Vlade u Kopenhagenu dokumente koji se odnose na navodnu umešanost Danske u zaveru da se uhvati i isporuči američki bivši agent američke obaveštajne agencije NSA. U nedelju su saopštili da su nakon pola godine dobili nove dokaze koji potvrđuju tu sumnju.

Među dokumentima koje je objavio sajt jeste i dozvola za preletanje i sletanje aviona. U uputstvima Ministarstva saobraćaja stoji objašnjenje namenjeno novinarima da on služi u „državne svrhe nekomercijalne prirode“.

Danskom sajtu je dostavljena i prepiska visokih predstavnika danske policije, Ministarstva spoljnih poslova i Ministarstva pravde u vezi sa tim slučajem, nakon zahteva novinara u skladu sa danskim zakonima o slobodi informisanja. Veći deo sadržaja u tim mejlovima je, međutim, sakriven.

„Danske veze sa SAD će biti narušene ukoliko informacija postane javna“, stoji u jednom od mejlova koje je Ministarstvo pravde Danske poslalo novinarima „Denfrija“.

Oni su ipak uspeli da potvrde da su SAD dobile dozvolu za preletanje i sletanje na dansku teritoriju „civilnog aviona N977GA ili njegove zamene“.

Ministarstvo pravde Danske je odbilo da dâ dokumente u vezi sa američkim zahtevom danskoj policiji da uhapsi i isporuči Snoudena ukoliko kroči u ovu zemlju.

Međutim, Sajt „Denfri“ je objavio slično pismo koje su američke vlasti uputile norveškoj policiji, o čemu su pisali norveški mediji prošlog leta. U tom pismu FBI traži od norveške policije da „odmah javi odgovarajućim službama ukoliko Snouden uzme avion iz Moskve za jednu od vaših zemalja (Dansku, Norvešku, Švedsku, Finsku), bilo da je u pitanju prelazak ili da se radi o krajnjoj destinaciji“. U pismu se navodi da je isti zahtev upućen i danskoj policiji.

Snouden je bivši agent NSA, koji je zaslužan za otkrivanje najvećeg programa prisluškivanja za koji je odgovorna ta obaveštajna agencija. Suočen sa poterom koju su za njim pokrenule SAD on je zatražio azil u Rusiji, gde i danas živi.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala