Rusija insistira na učešću Kurda u pregovorima o Siriji

© AFP 2023 / TOBIAS SCHWARZ Majica sa zastavom Kurdistana
Majica sa zastavom Kurdistana - Sputnik Srbija
Pratite nas
Pred dolazak delegacije sirijske opozicije u Ženevu, Ministarstvo inostranih poslova Rusije ponovo je pozvalo da se dozvoli sirijskim Kurdima učešće u pregovorima za rešavanje krize u zemlji.
Kurdi - Sputnik Srbija
Sudnji dan za DAEŠ? Kurdi zatvaraju sirijsku granicu sa Turskom

Predstavnici sirijskih Kurda, koji su očekivali da učestvuju u pregovorima o miru u Siriji, napustili su Ženevu pošto nisu dobili poziv, i najavljuju da ih nikakve odluke koje tamo budu donete neće obavezivati.

Zamenik ministra inostranih poslova Rusije Genadij Gatilov, koji predstavlja Rusiju na pregovorima u Ženevi, izjavio je da „pošto je Stefan de Mistura doneo odluku da se za sada uzdržimo od slanja poziva Kurdima, ali je rekao da će uraditi sve što je potrebno kako bi se priključili na poslednjim etapama, mi ćemo to pratiti i zainteresovani smo da se oni što pre priključe pregovaračkom procesu“.

Stalni predstavnik Rusije pri odeljenju UN u Ženevi Aleksej Borodavkin napisao je na Tviteru: „Sirijski Kurdi su građani Sirije. Oni imaju pravo da učestvuju u određivanju sudbine svoje zemlje“.

U medijima se ranije pojavilo mišljenje da će Kurdi pojačati poziciju Bašara el Asada, zbog čega je opozicija protiv njihovog učešća na pregovorima u Ženevi.    

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala