Hrvatska će podržavati Srbiju na putu ka EU

© AP Photo / Ronald ZakKolinda Grabar Kitarović
Kolinda Grabar Kitarović - Sputnik Srbija
Pratite nas
Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović poručila je u Varšavi da će Hrvatska podržavati Srbiju na putu ka EU i ocenila da je saradnja Srbije sa Rusijom legitimna.

Na završetku trodnevne posete Poljskoj Kitarovićeva je rekla i da je legitimna odluka Srbije da za sada ne bude članica NATO–a.

Hrvatski Sabor - Sputnik Srbija
Hrvatska vlada je pala — moralno

Ona je kazala da se Evropa trenutno nalazi u situaciji u kojoj je umorna od proširenja, ali da su i zemlje umorne od reformi za koje imaju osećaj da ne daju rezultata, prenela je Hina.

„Upravo stoga je izuzetno važno da Crna Gora ove godine uđe u NATO jer će to poslati snažnu poruku da su vrata te vojne organizacije i dalje otvorena“, istakla je ona.

Što se tiče odnosa Srbije i Rusije, Kitarovićeva je rekla da je „legitimno za svaku zemlju da sarađuje sa Rusijom, kao što je legitimna i odluka Srbije da zasad ne bude članica NATO–a“.

Govoreći o Rusiji, predsednica Hrvatske je ocenila da treba biti „oprezan“ u odnosima i ne antagonizovati stanje „jer ako nekoga tretirate kao neprijatelja, on će to uskoro i postati“.

„Treba da budemo čvrsti na našim pozicijama zaštite međunarodnih zakona, ali i da iznađemo način saradnje sa Rusijom. Saradnja sa Rusijom u Siriji je nužna“, istakla je ona.

Kamera - Sputnik Srbija
Zbog govora mržnje prema Srbima na tri dana ugašena hrvatska TV

Jedna od tema o kojoj je govorila bila je i izbeglička kriza, gde je ponovila da se protivi nametanju kvota čime se samo gubi vreme, te da je krizu potrebno rešavati u njenom korenu, delovanjem na diplomatskom planu, na zaustavljanju rata, kao i pružanjem pomoći za razvoj.

Ona je ocenila i da danas u Evropi treba jačati saradnju „prirodnih saveznika“ sa istorijskim vezama koje treba obnoviti.

„Centralna Evropa se suočava sa zajedničkim ekonomskim, geopolitičkim i sigurnosnim izazovima“, kazala je Kitarovićeva, dodavši kako je u tom kontekstu važna saradnja Poljske na severu i Hrvatske na jugu i zemalja koje bi se našle u zajedničkom krugu.

Iako su neke od njih bile skeptične u samom početku predstavljanja inicijative Jadran-Baltik-Crno more, koju poljski predsednik Andžej Duda naziva Inicijativom ABC, Kitarovićeva kaže da ona zaista jeste abeceda saradnje zemalja Srednje Evrope.

Zato je ona izrazila nadu da će i „zemlje koje su danas skeptičnije prihvatiti inicijativu i priključiti joj se“.

Na predavanju pod nazivom „Uloga Hrvatske u učvršćivanju otpornosti Srednje Evrope u nemirnom svetu“, predsednica Hrvatske je navela da se zato ta država priprema da organizuje samit zemalja te inicijative ovog leta na koji, kako je ranije najavila, ima nameru da pozove predstavnike 12 zemalja koje bi mogle biti njen deo.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala