Švedska proteruje 80.000 izbeglica

© AP Photo / Tariq Mikkel KhanPolicajac proverava pasoš putnice na železničkoj stanici međunarodnog aerodroma u Kopenhagenu, Danska, da bi sprečio ulaz izbeglica u Švedsku.
Policajac proverava pasoš putnice na železničkoj stanici međunarodnog aerodroma u Kopenhagenu, Danska, da bi sprečio ulaz izbeglica u Švedsku. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Švedska planira da protera do 80.000 izbeglica koje su u tu zemlju stigle tokom 2015. godine i čiji su zahtevi za azil odbijeni, izjavio je danas švedski ministar unutrašnjih poslova Anders Igeman.
Sukob demonstranata i policije zbog kontrole granica u Danskoj - Sputnik Srbija
Šveđani i Danci sukobili se sa policijom (video)

„Radi se o otprilike 60.000 ljudi, ali bi taj broj mogao da poraste do 80.000“, rekao je ministar.

Igeman je dodao da je vlada zatražila od policije i organa zaduženih za izbeglice da organizuju njihovu deportaciju, koja će se verovatno odvijati tokom nekoliko godina.

Švedski ministar je naveo da će deportacija, za koju se obično koriste komercijalni letovi, morati da bude izvršena pomoću specijalnih čarter-letova, imajući u vidu veliki broj tražilaca azila čiji su zahtevi odbijeni.

Švedska, koja ima 9,8 miliona stanovnika, jedna je od članica Evropske unije koja je primila najveći broj izbeglica u odnosu na broj stanovnika. Prošle godine je ta zemlja primila više od 160.000 tražilaca azila.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala