Sećanje na 900 dana blokade Lenjingrada (foto)

© Sputnik / Georgiй Čertov / Uđi u bazu fotografijaBorci sa Lenjingradskog fronta prolaze ispod trijumfalne kapije, sagrađene povodom pobede nad fašističkom Nemačkom.
Borci sa Lenjingradskog fronta prolaze ispod trijumfalne kapije, sagrađene povodom pobede nad fašističkom Nemačkom. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija danas obeležava 72-godišnjicu potpunog proboja nemačke fašističke blokade Lenjingrada tokom Drugog svetskog rata, koja je trajala skoro 900 dana.

Širom zemlje građani Rusije polažu cveće i vence i s bolom u srcima sećaju se svojih predaka, koji su stradali tokom strašnih godina blokade.

Volkovo groblje - Sputnik Srbija
Blokada Lenjingrada – bol, glad i smrt /foto/

Glavna ceremonija se održava u centru Sankt Peterburga (nekadašnjeg Lenjingrada) i na Piskarjovskom groblju, gde je sahranjeno 420.000 civila i 70.000 branilaca grada.

Blokada Lenjingrada počela je 8. septembra 1941. godine i trajala je gotovo 900 dana. Opsada Lenjingrada smatra se danas jednim od najtragičnijih i najužasnijih poglavlja Drugog svetskog rata.

Tokom godina blokade, prema različitim izvorima, poginulo je između 400.000 i 1,5 miliona ljudi — 3 odsto njih je poginulo usled bombardovanja i granatiranja grada, a ostalih 97 odsto umrlo je od gladi i jake zime. Ranjeno je ili je obolelo skoro 2,5 miliona ljudi.

Među stradalima bio je i stariji brat ruskog predsednika Vladimira Putina. Otac i majka preživeli su blokadu, mada je Putinov otac tada bio ranjen.

Njegov brat, koji je tada imao dve godine, oboleo je od difterije i preminuo.

© Sputnik / Alekseй Panov / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin u gradu Kirovsku nedaleko od Sankt Peterburga polaže cveće na mestu krvoprolića u bici za Lenjingrad 1941-1943.
Predsednik Rusije Vladimir Putin u gradu Kirovsku nedaleko od Sankt Peterburga polaže cveće na mestu krvoprolića u bici za Lenjingrad 1941-1943. - Sputnik Srbija
Predsednik Rusije Vladimir Putin u gradu Kirovsku nedaleko od Sankt Peterburga polaže cveće na mestu krvoprolića u bici za Lenjingrad 1941-1943.

„Rekli su nam da je umro, ali nam nisu rekli gde je sahranjen. Moguće je da je sahranjen baš na Spomen groblju Piskarjovki“, rekao je svojevremeno Putin.

U knjizi sećanja na žrtve opsade stoji podatak da je Viktor Vladimirovič Putin, rođen 1940. godine, preminuo 1942. godine i sahranjen na Spomen groblju Piskarjovki. Vladimir Vladimirovič je rođen nekoliko godina kasnije, 7. oktobra 1952. godine, takođe u Lenjingradu.

Tokom rata Lenjingrad je faktički postao još jedan koncentracioni logor iz kojeg je bilo skoro nemoguće pobeći. Stanovnici su bili u stalnom strahu od smrti — najduži vazdušni napad trajao je 13 sati.

© Sputnik / RIA Novosti / Uđi u bazu fotografijaSovjetski vojnici tokom jedne od bitaka u blizini Lenjingrada 1942.
Sovjetski vojnici tokom jedne od bitaka u blizini Lenjingrada 1942. - Sputnik Srbija
Sovjetski vojnici tokom jedne od bitaka u blizini Lenjingrada 1942.

Uslovi tokom opsade Lenjingrada bili su stravični. Zima je bila jaka, temperatura je padala i do minus 40 stepeni Celzijusa. Bez grejanja, bez hrane, bez vode. Brojni svedoci koji su preživeli te užase opsade govorili su o smrti od gladi ili smrzavanja nasred ulice, a u proleće su tela plutala Nevom… Tih slika se više niko nije užasavao, čak ni deca.

Odsečeni od ostatka zemlje, armija i narod preživeli su borbu za život, koja je trajala mnogo meseci. U toku blokade neprijatelj je na Lenjingrad obrušio 150 hiljada projektila i 105 hiljada avionskih bombi. Porušeno je više od 10 hiljada zgrada, poginulo je na hiljade ljudi…

Hrabrost branilaca grada je bila važan simbol sovjetske volje da se odupre… Lenjingrad je jedini grad u istoriji koji se nalazio pod opsadom 872 dana, koji se nije predao i preživeo je.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala