Korupcija u Ukrajini šokirala Evropljane

© Sputnik / Aleksandar Demjančuk / Uđi u bazu fotografijaGrivna
Grivna - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ukrajinska ekonomija je u žalosnom stanju, bez obzira na Sporazum o zoni slobodne trgovine Ukrajine i zemalja Evropske unije koji bi Kijevu mogao da omogući da se približi evropskim standardima, piše austrijski list „Virtšafts blat“.

Kao glavne uzroke za nizak nivo ukrajinske ekonomije autor navodi korupciju, sve više slučajeva podmićivanja i proširenu praksu izbegavanja poreza.

Kako piše austrijski list, ovakav razvoj događaja evropske kompanije dovodi u stanje šoka. 

Autor članka navodi da je ambasador EU u Kijevu Jan Tombinski uveren da će promene u Ukrajini početi da se dešavaju za najmanje dve godine, a poljski političar Kšištof Kvjatkovski izazvao je šok kada je saopštio podatke o ukrajinskom izvozu i porezima.

Zapad mora finansirati Ukrajinu - Sputnik Srbija
Smicalice MMF-a nisu spasile Ukrajinu od propasti

„Eksperti su bili krajnje začuđeni izvoznim ciframa u Ukrajini. Oni su otkrili da 97 procenata ukrajinskog izvoza ne ide u zemlje kojima je namenjen, nego u ’poreski raj‘. To dovodi do povećanja izvoza i smanjenja prihoda od poreza“, rekao je Kvjatkovski.

„Virtšafts blat“ navodi podatke koje je predstavio direktor uprave evropskog finansijskog konglomerata BNP Paribas za Ukrajinu i Kazahstan Dominik Menju, koji navodi da je 98 odsto američkih kompanija ubeđeno da je „korupcija u Ukrajini veoma rasprostranjena“.

Najviše je korupciji izložena sfera pravosuđa i tužilaštva, smatraju predstavnici američkih firmi. 

List takođe navodi da je za poslednje dve godine Ukrajina doživela najjači pad ekonomije — 2014. godine BDP te zemlje smanjen je za 7,5 odsto, dok je prošle godine pao za još 11 odsto.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala