Ruska kuhinja zbog zabrane uvoza prehrambenih proizvoda iz Evrope, SAD i Turske doživljava „neverovanu, divnu renesansu“, navodi magazin „Njuzvik“.
Pod takvim okolnostima restorani ruske prestonice okrenuli su se pravcu popularnom u mnogim delovima sveta — pripremi samo domaće hrane.
„To je veoma jednostavna i lepa ideja — zemlja u kojoj živite je zemlja koja vas hrani“, kaže za taj magazin iskusni kuvar dva poznata restorana u Francuskoj Džeromi Romer, koji je nedavno svoje kulinarske sposobnosti pokazao i u novootvorenom restoranu u Kropotkinskoj u Moskvi.
„Moskva je tako uzbudljivo mesto za rad. Kuvari su inovativni, spremni da od ničega naprave nešto“, rekao je on.
Romer tvrdi da je ruska kuhinja posebno raznolika u vegetarijanstvu, a tu bi se posebno izdvojio prženi paškanat i crno i belo korenje u sosu od šargarepe, kao i pire od karfiola.
Sastojci dolaze iz svih krajeva Rusije, uključujući i one dalekoistočne, odakle stižu školjke i hobotnice upecane u Japanskom moru, a prerađene u Vladivostoku.
„Mi se trudimo da ponudimo jela iz cele Rusije“, rekla je portparolka poljoprivredne zadruge i restorana „Lavka Lavka“ Marija Zlatopolska, dodajući da tako žele da „proslave različite ruske oblasti i da ih dovedu u Moskvu“.
Zadrugu je 2008. godine osnovao kuvar Boris Akimov, kada se udružio sa poljoprivrednicima širom Rusije i ponudio svojim mušterijama specijalitete poput ruske gaude, nekoliko varijanti suvih i mariniranih pečurki, kao i knedle od sibirskog jelena i slatko od bobica sa Arktika.
„Zahvaljujući nama ljudi mogu da okuse hranu iz raznih delova Rusije i tako saznaju šta se jede u njihovoj zemlji“, zaključuje ona.