00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
ORBITA KULTURE
10:00
120 min
SPUTNJIK INTERVJU
17:00
30 min
SPUTNJIK INTERVJU
21:00
30 min
SPUTNJIK INTERVJU
07:00
30 min
ORBITA KULTURE
16:00
120 min
SPUTNJIK INTERVJU
20:30
30 min
SPUTNJIK INTERVJU
21:00
30 min
MOJ POGLED NA RUSIJU
21:30
30 min
JučeDanas
Na programu
Reemiteri
Studio B99,1 MHz, 100,8 MHz i 105,4 MHz
Radio Novosti104,7 MHz FM
Ostali reemiteri

Moskva — kulinarska prestonica Evrope

© Sputnik / Anton DenisovRestoran u Moskvi
Restoran u Moskvi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Zabrane uvoza određenih prehrambenih proizvoda iz Evrope, SAD i Turske pretvorile su Moskvu u jednu od najzanimljivijih kulinarskih prestonica Evrope i oživele pravu rusku kuhinju, prenosi američki nedeljni magazin „Njuzvik“.

Ruska kuhinja zbog zabrane uvoza prehrambenih proizvoda iz Evrope, SAD i Turske doživljava „neverovanu, divnu renesansu“, navodi magazin „Njuzvik“.

Rajan Rejnolds - Sputnik Srbija
Rajan Rejnolds: Rusi su najveće face na planeti

Pod takvim okolnostima restorani ruske prestonice okrenuli su se pravcu popularnom u mnogim delovima sveta — pripremi samo domaće hrane.

„To je veoma jednostavna i lepa ideja — zemlja u kojoj živite je zemlja koja vas hrani“, kaže za taj magazin iskusni kuvar dva poznata restorana u Francuskoj Džeromi Romer, koji je nedavno svoje kulinarske sposobnosti pokazao i u novootvorenom restoranu u Kropotkinskoj u Moskvi.

„Moskva je tako uzbudljivo mesto za rad. Kuvari su inovativni, spremni da od ničega naprave nešto“, rekao je on.

Romer tvrdi da je ruska kuhinja posebno raznolika u vegetarijanstvu, a tu bi se posebno izdvojio prženi paškanat i crno i belo korenje u sosu od šargarepe, kao i pire od karfiola.

Limun - Sputnik Srbija
Umesto iz Turske, voće i povrće u Rusiju stiže iz Sirije

Sastojci dolaze iz svih krajeva Rusije, uključujući i one dalekoistočne, odakle stižu školjke i hobotnice upecane u Japanskom moru, a prerađene u Vladivostoku.

„Mi se trudimo da ponudimo jela iz cele Rusije“, rekla je portparolka poljoprivredne zadruge i restorana „Lavka Lavka“ Marija Zlatopolska, dodajući da tako žele da „proslave različite ruske oblasti i da ih dovedu u Moskvu“.

Zadrugu je 2008. godine osnovao kuvar Boris Akimov, kada se udružio sa poljoprivrednicima širom Rusije i ponudio svojim mušterijama specijalitete poput ruske gaude, nekoliko varijanti suvih i mariniranih pečurki, kao i knedle od sibirskog jelena i slatko od bobica sa Arktika. 

„Zahvaljujući nama ljudi mogu da okuse hranu iz raznih delova Rusije i tako saznaju šta se jede u njihovoj zemlji“, zaključuje ona. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala