Glasanje o poverenju crnogorskoj vladi — sutra

© AFP 2023 / ATTILA KISBENEDEKRanko Krivokapić
Ranko Krivokapić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Crnogorski parlament nastaviće sutra raspravu o poverenju vladi premijera Mila Đukanovića, posle čega će uslediti glasanje.

Prvi dan rasprave obeležila je razmena optužbi između, sada već bivših koalicionih partnera DPS-a i SDP-a.

Premijer Milo Đukanović poručio je da nakon ove sednice više neće biti mesta za one koji su se, kako je rekao, navikli da istovremeno budu i vlast i opozicija, misleći pritom na SDP, preneli su podgorički mediji.

Demonstarcije u Podgorici - Sputnik Srbija
Novi antivladin protest u Podgorici (foto, video)

Na drugoj strani, lider SDP-a Ranko Krivokapić tvrdi da ova vlada traži podelu parlamenta, poslušnike, a ne poslanike.

Đukanović, koji je poručio da je kriza u odnosima partnera u vladajućoj koaliciji (DPS—SDP) kulminirala ocenama da je vlada tehnička i da je njeno trajanje politički racionalno do trenutka donošenja odluke o pozivu NATO-a za otpočinjanje pristupnih pregovora sa Crnom Gorom.

Zbog toga je, istakao je on, i pokrenuo pitanje poverenja vladi.

„Sled političkih događaja pojačao je nepoverenje u odnosima DPS—SDP. Ovakvo nekonzistentno funkcionisanje vlasti tolerisao sam samo zarad dobijanja pozivnice za NATO“, istakao je Đukanović, naglašavajući da je poseban kamen spoticanja u odnosima sa SDP-om bio na polju značajnih investicija.

Da bi vlada opstala, potrebno je da je podrži većina poslanika od ukupnog broja, odnosno 41 poslanik. Vladajuća većina ima 44 poslanika, od kojih su pet iz SDP-a, manje članice vladajuće koalicije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala