Dodik: Uskoro odluka o referendumu o Danu Republike

© AFP 2023 / ELVIS BARUKCICMilorad Dodik
Milorad Dodik - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je da će Narodna skupština RS na jednom od narednih zasedanja, verovatno prvom sledećem, doneti odluku o održavanju referenduma o Danu Republike koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim, javlja agencija Anadolija, a prenosi Radio Sarajevo.

Dodik je prisustvovao današnjem sastanku Nedeljka Čubrilovića, predsednika Narodne skupštine RS s bivšim predsednicima parlamenta Momčilom Krajišnikom, Draganom Kalinićem, Petrom Đokićem, Dušanom Stojičićem i Igorom Radojičićem.

Nakon sastanka Dodik je izjavio da referendum nije bio tema današnjih razgovora, ali da misli kako u društvu postoji konsenzus o referendumu o Danu RS.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik - Sputnik Srbija
Dodik: Referendum u RS neće praviti probleme Srbiji

„Referendum kao instrument demokratskog odlučivanja ne može biti uskraćen jednom narodu“, rekao je Dodik, navodeći da je to pravo zagarantovano Poveljom UN.

Dodik ističe da postoje „političke siledžije iz međunarodne zajednice koji to pravo osporavaju“, ali da to „neće trajati doveka i da će morati da pobedi pravo da narod odlučuje“.

On je najavio je da će se, počevši od ove godine, u RS sprovoditi referendumi u kontinuitetu o raznim pitanjima, „svidelo se to nekome ili ne“.

Dodik je, odgovarajući na pitanja novinara, istakao da cilj nije da se menja Ustav BiH nego da se reguliše pitanje Ustavnog suda BiH, „što je trebalo biti učinjeno pre 15 godina“.

Govoreći o izjavi Miroslava Lajčaka, ministra spoljnih poslova Slovačke, o negativnim posledicama za organizatore referenduma, Dodik je kazao da je nije pročitao, ali da je „intervencionizam stranaca i bavljenje našim unutrašnjim pitanjima prevršilo svaku mer“.

„Po principu odbijam svaku vrstu pretnje, a to bi mogao da razumem kao pretnju“, kazao je Dodik.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik sa novinarkom Sputnjika Natašom Milosavljević - Sputnik Srbija
Stalna osuda Srpske može podstaći radikalne islamiste na napad

Čubrilović je istakao da je cilj današnjeg sastanka bila razmena mišljenja navodeći da je Dodik imao obraćanje o aktuelnoj političkoj situaciji.

Momčilo Krajišnik, prvi predsednik parlamenta RS kazao je da je osnovni zaključak današnjeg sastanka da svi u RS treba da rade na jedinstvu naroda i jedinstvu u očuvanju RS.

Dragan Kalinić je naveo da mu je kao bivšem predsedniku Narodne skupštine RS bolna činjenica da ova institucija „često liči na železnički peron“.

On je savetovao vladajućoj koaliciji i opoziciji da ne rade na svoju štetu jer „trenutna situacija najviše šteti integritetu RS i dignitetu NSRS-a“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala