Rusija i SAD nadomak saglasnosti o Siriji

© AP Photo / Jason DeCrowDržavni sekretar SAD Džon Keri i ministar sponjnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Državni sekretar SAD Džon Keri  i ministar sponjnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija i SAD nadomak su kompromisnog rešenja o formiranju delegacije sirijske opozicije koja će učestvovati u predstojećim pregovorima sa sirijskim vlastima, koji su predviđeni za kraj januara, saopštio je „Blumberg“ pozivajući se na neimenovane diplomatske izvore.

Početak pregovora je prvenstveno odložen jer Rusija i SAD nisu mogle da postignu saglasnost oko toga ko bi uopšte trebalo da učestvuje u pregovorima.

Stafan de Mistura - Sputnik Srbija
Sirijski pregovori mogu biti odloženi

Moskva se najpre protivila tome da u pregovorima učestvuje „Armija islama“ — ekstremistička organizacija koju podržava Saudijska Arabija. Pored toga, Moskva je zahtevala da u pregovore budu uključeni i bivši vicepremijer Sirije Kadri Džamil i lider kurdske partije „Demokratski savez“ Salih Muslim.

Kao kompromisno rešenje dogovoreno je da Moskva neće blokirati učešće „Armije islama“, ali da će učešće sirijskih političara biti omogućeno.

Iako je specijalni izaslanik UN za Siriju Stafan de Mistura rekao da će pozive svim stranama uputiti do 25. januara, definitivan spisak učesnika javnosti i dalje nije poznat.

Očekuje se da će De Mistura sve detalje o budućim pregovorima obelodaniti na brifingu 25. januara.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala