Na internetu otvoren registar Hrvata „izdajnika“

© Flickr / Robbert van der SteegBotovanje se pojavilo od kako su se pojavili i kompjuterski virusi. Prvobitno se botovanje koristilo za rešavanje teških matematičkih operacija, a koristile su ga i vlade stranih država.
Botovanje se pojavilo od kako su se pojavili i kompjuterski virusi. Prvobitno se botovanje koristilo za rešavanje teških  matematičkih operacija, a koristile su ga i vlade stranih država. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Najava novog hrvatskog ministra Mija Crnoja da će zahtevati izradu registara izdajnika i agresora, što je podržao prvi potpredsednik Vlade Tomislav Karamarko, nikog u Hrvatskoj ne ostavlja ravnodušnim, a kolektiv SKROZ napravio je internet stranicu gde se upisuju navodni „izdajnici“.

Za kratko vreme na pomenutoj stranici našlo se već hiljadu „izdajnika“, među kojima je i funkcioner opozicionog SDP-a Peđa Grbin, koji je potom na svom fejsbuk profilu kao razlog naveo to da je „izdajnik“ zato što je „srbočetnički-unističko-udbaški-partizanski zločinac“.

Grbin kaže da nije ni mislio ni planirao upisivanje u registar „izdajnika“, te da je bio uveren da će to ostati „jedna marginalna izjava jednog marginalnog čovek“ i tek „jedna nevažna crtica u istoriji suludih predloga s kojima se hrvatska politička javnost susretala“.

Nisam mislio niti planirao pisati o registru izdajnika. Bio sam uvjeren da će to ostati jedna marginalna izjava jednog…

Posted by Peđa Grbin on Sunday, 24 January 2016

„Bio sam u krivu. O, kako sam bio u krivu. Jer onog trenutka kada takav registar predloži ministar u Vladi Republike Hrvatske, kada iza njega stane parlamentarna većina, pa onda još i prvi potpredsednik Vlade s ovlašćenjima zamenika premijera Tomislav Karamarko podrži takav registar, tada pitanje registra izdajnika postaje ozbiljan problem za demokratiju i građane ove zemlje“, naveo je Grbin.

On je, kako prenosi hrvatski portal „Indeks“, pozvao sve građane koji se ne slažu sa ovakvim predlozima i takvim vođenjem politike da posete stranicu Registar izdajnika na internetu i pridruže se popisu.

Grbin je zahvalio potpredsedniku Vlade iz Mosta Boži Petrovu na odlučnom stavu da neće dopustiti takav registar i izrazio nadu da se, u koalicionom pregovaranju koje će očigledno uslediti, neće oko toga predomisliti.

Tomislav Karamarko - Sputnik Srbija
Karamarko: Dolaskom HDZ-a nehrvatstvo maknuto sa svih nivoa

Inače, u tekstu o zahtevima koje je najavio ministar Crnoja „Indeks“ piše da je reč o čoveku koji je od 2008. u penziji.

„Mijo Crnoja, po zanimanju policajac, rođen 1968. godine, koji ovih dana lupa o registru agresora, registru izdajnika i kakve bi filmove trebalo da snima HTV, uredno je s 40 godina otišao u — penziju! A nije baš da mu fali koja ruka ili noga, pa da je invalid (makar danas ljudi i s teškim telesnim manama mogu biti aktivni)“.

U biografiji Crnoje zapisano je da je dve godine bio policajac, ali i da je četiri godine u Albaniji proveo kao šef Službe bezbednosti u hrvatskoj Ambasadi u Tirani, a potom i u Mostaru.

„Čovek koji sa 40 odlazi u državnu penziju a da nema nekakvu tešku bolest i potpuni gubitak radne sposobnosti (a onda sigurno ne bi mogao obavljati posao ministra!) neradnik je i društveni parazit“, naveo je novinar „Indeksa“.

Zlatko Hasanbegović, Hrvatska - Sputnik Srbija
Predloženi hrvatski ministar kulture član proustaškog Počasnog blajburškog voda

Inače, na internet registru „izdajnika“ upisan je veliki broj ljudi, a neki od njih su, kako se navodi, više nego kreativni.

Neki od njih su zapisali: „Rođen ′90, taman na vreme da izdam“, a zatim i „Jer sam od ekstremnih čudaka napravio ministre. Sramim se. Ja bih natrag u Kanadu“, napisao je neko ko se potpisao kao „Tim Orešković“.

Potom sledi i: „Levak sam, nisam išla na veronauku, učila sam ćirilicu, ne pratim papu na Tviteru, zgodni su mi Srbi, mislim da više volim ovu zemlju nego ljude koji žive u njoj“.

Ima i ovakvih obrazloženja: „Ne znam se prekrstiti, nisam kršten i nisam se oženio u crkvi. Podržavam istopolne zajednice, ne gledam čoveka po nacionalnosti, imam puno prijatelja Srba i muslimana, orijentisan sam levo liberalno i ne volim HDZ, a pogotovo ne volim ekstremne desničare. Smatram da je ’Za dom spremni‘ fašistički pozdrav i da treba biti zabranjen kao i ’Zig hajl‘. Protiv sam zabrane abortusa i obavezne veronauke“…

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala