Iran: Sto uhapšenih zbog napada na saudijsku ambasadu

© REUTERS / Akhtar SoomroIran, zapaljen konzulat Saudijske Arabije
Iran, zapaljen konzulat Saudijske Arabije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Iran je uhapsio oko stotinu osumnjičenih za napad na ambasadu Saudijske Arabije početkom meseca, koji je doveo do prekida diplomatskih odnosa dveju zemalja, saopštio je danas portparol iranskog pravosuđa.

„Posle napada je uhapšeno oko sto ljudi, od kojih su neki pušteni na slobodu“, rekao je portparol Golamhusein Mohseni Ejei za državnu iransku novinsku agenciju IRNA.

Napetosti između Saudijske Arabije, gde su na vlasti suniti, i Irana, pretežno naseljenog šiitima, eskalirale su ovog meseca kada su Rijad i niz njegovih saveznika prekinuli diplomatske veze sa Teheranom.

Zastava Irana - Sputnik Srbija
Iran zainteresovan da popravi odnose sa Saudijskom Arabijom

Oni su se na taj korak odlučili pošto su demonstranti zapalili saudijsko diplomatsko predstavništvo u Iranu, nakon što je Saudijska Arabija 2. januara pogubila šiitskog verskog vođu Nimra el Nimra.

Demonstranti, koji su se u znak protesta okupili ispred ambasade, upali su u zgradu i počeli da pucaju, nakon čega ih je policija udaljila, javila je iranska novinska agencija IRNA.

Na fotografijama koje su se pojavile na Tviteru videli su se delovi unutrašnjosti saudijske ambasade u plamenu i uništeni komadi nameštaja.

Napad na ambasadu, koji se dogodio ranije ovog meseca, osuđen je sa svih nivoa vlasti i mi smo odmah preduzeli ozbiljne korake, rekao je danas portparol iranskog pravosuđa, preneo je Frans pres.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala