Četvoro mrtvih i više ranjenih u pucnjavi u školi u Kanadi

© AFP 2023 / Lars HagbergPolicajac
Policajac - Sputnik Srbija
Pratite nas
U školi u kanadskom gradu La Lok u provinciji Saskečuan naoružani napadač ubio je četiri osobe i ranio nekoliko ljudi u najgorem nasilju u školi koje je u Kanadi zabeleženo u poslednjih deset godina.

Napadač je najpre pucao u svoja dva brata kod kuće pre nego što je otvorio vatru na školu. Policija je saopštila da je osumnjičeni uhapšen posle pucnjave u La Loku u provinciji Saskečuan, oko 600 kilometara severno od grada Saskatuna, prenosi Rojters.

Gradonačelnik La Loka Kevin Žanvije rekao je za AP da je smrtno upucana i njegova 23-godišnja kćerka Mari.

On je naveo, pozivajući se na informacije koje je dobio od policije, da je naoružani napadač najpre pucao u svoja dva rođena brata kod kuće, a potom se zaputio ka školi.

Zvaničnici nisu rekli koji je bio motiv napada i nisu naveli imena osumnjičenog niti žrtva.    

​Porodični prijatelj Džo Lemegr rekao je da je osumnjičeni napadač, tinejdžer, pucao u svoja dva mlađa brata pre nego što je krenuo u školu nameravajući da upuca nastavnika i asistentkinju, koje je oboje ubio.

„Znam tu porodicu. Majka im je radila u Fort Makmariju, a deda je otišao u kupovinu u Medou Lejk. Tada je pucao“, kaže Lemegr.

Policija je saopštila da se pucnjava dogodila u srednjoj školi i na još jednoj lokaciji, dodavši da je osumnjičen pritvoren i da mu je oduzeto vatreno oružje.

Masovne pucnjave su relativno retka pojava u Kanadi, koja ima oštrije zakone o oružju od SAD, podseća Rojters.

U pucnjavi u Montrealu u Politehničkoj školi 1989. ubijeno je 14 učenika, što je najgori incident te vrste u Kanadi, dok su u pucnjavi 1992. na Univerzitetu Konkordija ubijene četiri osobe, navodi britanska agencija.

Saskečuan je 2014. imao najveći broj prijavljenih slučajeva porodičnog nasilja među kanadskim provincijama, što je dvostruko više u poređenju sa nacionalnim prosekom od 243 incidenta na 100.000 ljudi, kako je navedeno u najnovijem izveštaju kanadske statističke službe.

Prema zvaničnim podacima iz 2011, nezaposlenost je u toj provinciji iznosila 20 odsto, ali je tri četvrtine radno sposobnog stanovništva penzionisano ili ne traže posao, dok su stanovnici naveli da je stopa nezaposlenosti zapravo iznad 50 odsto.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala