Slučaj Litvinjenko — pozorišna farsa (video)

© Sputnik / Vladimir Fedorenko / Uđi u bazu fotografijaPoslanik Državne dume Andrej Lugavoj
Poslanik Državne dume Andrej Lugavoj - Sputnik Srbija
Pratite nas
Poslanik Državne dume i jedan od optuženih za smrt ruskog obaveštajca Andrej Lugavoj rekao je da se celokupan slučaj Aleksandra Litvinjenka pretvorio u pozorišnu farsu uprkos nastojanjima Rusije da pruži sve neophodne dokaze nadležnom britanskom sudu.

On je rekao da su rezultati istrage bivšeg oficira ruske Federalne službe bezbednosti još jednom potvrdili antirusku poziciju Londona, kao i nespremnost britanskih vlasti da se ustanovi istina o smrti Litvinjenka.

Aleksandar Litvijenko - Sputnik Srbija
Britanski sud okrivio Rusiju za smrt Litvinjenka, Moskva ne prihvata odluku

„Kao što smo i očekivali, nikakva senzacija nije usledila. Rezultati su po ko zna koji put potvrdili antiruski stav Londona i nespremnost britanskih vlasti da se sazna prava istina o smrti Litvinjenka“, rekao je on.

Pored Lugavoja, britanski sud okrivio je i Dmitrija Kovtuna, bivšeg obaveštajca KGB–a, da su 1. novembra 2006. godine otrovali Litvinjenka.

Obojica okrivljenih su od samog početka govorili da nemaju nikakve veze sa ubistvom ruskog obaveštajca, a Rusija sa svoje strane odbila je da ih isporuči Velikoj Britaniji uprkos zahtevima za ekstradiciju koje je London slao Moskvi.

I sam otac ubijenog obaveštajca Valter Litvinjenko svojevremeno je rekao da Rusija nije kriva za smrt njegovog sina.

On je još 2012. godine izjavio da je zažalio što je ruske tajne službe jedno vreme smatrao odgovornim za smrt svoga sina i zatražio od Rusije oprost.

„Oprosti mi majčice Rusijo, za ime Boga. Pomozi meni, starcu, da se vratim u svoju zemlju“, rekao je on tada ruskim medijima.

Valter Litvinjenko, naime, još tada je rekao da je sa svojim sinom bio u bolnici do njegove smrti, te da mu je Aleksandar predao cedulju na kojoj je bilo napisano ko je zapravo kriv za njegovu smrt.

„Bio sam sa njim do poslednjeg časa. On je verovao da će mu biti bolje. On je pred samu smrt napisao važnu informaciju na salveti, jer su bolničku sobu prisluškivali. Na salveti je pisalo ko je kriv za njegovu smrt“, rekao je Valter Litvinjenko.

„Andrej (Lugavoj), izvini za sve što sam govorio, nadam se da ćeš mi oprostiti. Ti, verujem, razumeš sa kakvim ljudima imamo posla“, rekao je tada on.

Međutim, Litvinjenko je tada odbio da kaže ko je kriv za smrt njegovog sina, istakavši da je spreman da tu informaciju iznese isključivo na sudu.


Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala