Porošenko i Bajden dogovorili izbore u Donbasu

© Sputnik / Mihail Palinčak / Uđi u bazu fotografijaDžo Bajden i Petro Porošenko
Džo Bajden i Petro Porošenko - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Ukrajine Petro Porošenko i zamenik predsednika SAD Džo Bajden na marginama međunarodnog ekonomskog foruma u Davosu dogovorili su se o budućim koracima oko sprovođenja političkog procesa predviđenog Minskim sporazumom, a razgovarali su i o sprovođenju izbora na teritoriji Donbasa.
Šefovi diplomatija Rusije i SAD Sergej Lavrov i Džon Keri - Sputnik Srbija
Rusija i SAD protiv podele Iraka, Sirije i Libije (video)

Kako se navodi na veb–sajtu administracije ukrajinskog predsednika, dogovoreno je na koji način će biti organizovani izbori u Donbasu prema ukrajinskom zakonodavstvu i sa širokim učešćem međunarodnih posmatrača.

„Došli smo do saglasnosti da alternativa Minskom sporazumu ne postoji. Dogovorili smo se da koordinišemo buduće korake koji će u potpunosti obezbediti prekid vatre i apsolutni pristup predstavnicima monitoring misije OEBS–a svim skladištima teškog naoružanja i granici“, navodi predsednička administracija.

Istovremeno, dodaje se, dogovoreno je i kako će se vršiti oslobađanje ukrajinskih zarobljenika.

Gas - Sputnik Srbija
„Severni tok 2“ komercijalni projekat zapadnih kompanija

Kako obustaviti „Severni tok 2“

Bajden i Porošenko su takođe razgovarali i o novom gasovodu „Severni tok 2“ dogovorivši se da će efikasno raditi na obustavi gradnje.

„U razgovoru sa Bajdenom ocenjeno je da je projekat isključivo političke prirode i radićemo sve kako  bi obustavili njegovu izgradnju“, navodi se u saopštenju.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala