Rusija i Katar zajednički do političkog rešenja za Siriju

© Sputnik / Alekseй Nikolьskiй / Uđi u bazu fotografijaRuski predsednik Vladimir Putin i emir Katara Tamim bin Hamad Al Tani
Ruski predsednik Vladimir Putin i emir Katara Tamim bin Hamad Al Tani - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruski predsednik Vladimir Putin i emir Katara Tamim bin Hamad el Tani dogovorili su se na sastanku u Moskvi da će intenzivirati napore kako bi se pronašlo političko rešenje sirijskog konflikta i stavila tačka na dugogodišnje krvoproliće, izjavio je šef katarske diplomatije Haled el Atija.

On je istakao da je glavni cilj da sirijski narod samostalno iskaže svoju volju, kao i da je za to neophodna podrška svih arapskih zemalja i drugih međunarodnih igrača.

Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija
Putin: Katar je važan faktor na Bliskom istoku

„Kočenje procesa pronalaska političkog rešenja vodi ka dodatnoj komplikaciji situacije. Potvrdili smo da je religiozna podela neprihvatljiva“, rekao je Atija.

Katarski ministar je naglasio da Doha ne podržava nikakvu formu nasilja i terorizma, a kako bi se stavila tačka na terorizam, potrebno je vratiti građanima njihova puna prava.

Istovremeno, ruski i katarski zvaničnici saglasni su da Bliski istok mora postati zona oslobođena od oružja za masovno uništenje.

Oni su izrazili nadu da će sirijski pregovori početi već krajem januara, kao što je to dogovoreno na poslednjim pregovorima o Siriji u Beču.

Stabilnost na energetskom tržištu

Katar i Rusija saglasni su da je za stabilnost na energetskom tržištu neophodan dijalog svih proizvođača i korisnika energenata, rekao je Atija.

Pored toga, Rusija i Katar će nastaviti da jačaju saradnju po pitanju trgovine tečnim prirodnim gasom.

Sirijska vojska se bori u Latakiji - Sputnik Srbija
Sirija: Raka — sledeća stanica

„Šefovi Rusije i Katara potvrdili su da je neophodno dostići te ciljeve o kojima je odlučio Forum zemalja izvoznica gasa“, zaključio je katarski ministar.

Efektivnija borba protiv terorizma

Putin i Atija su dogovorili konkretne korake kako bi povećali efikasnost borbe protiv terorizma, rekao je ruski šef diplomatije Sergej Lavrov.

Prema njegovim rečima, velika pažnja bila je posvećena situaciji u Siriji, Jemenu, Libiji, ali i u drugim zemljama Blikog istoka.

„Dogovoreni su konkretni koraci kako bi se povećala efikasnost u borbi protiv terorizma. I Rusija i Katar će nastaviti da se zalažu kako bi se osigurao maksimalan rezultat“, rekao je Lavrov.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala