Amfilohije: U Vatikanu nije bilo reči o dolasku pape

© Sputnik / Marko MilačićMitropolit Amfilohije na protestu opozicije u Podgorici
Mitropolit Amfilohije na protestu opozicije u Podgorici - Sputnik Srbija
Pratite nas
Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije potvrdio je danas u Beogradu da su predstavnici Srpske pravoslavne crkve boravili u Vatikanu, ali je negirao da je tom prilikom bilo razgovora o dolasku poglavara Katoličke crkve pape Franje u Srbiju.

Mitropolit Amfilohije rekao je novinarima da je papi uručen odgovor patrijarha srpskog Irineja na njegovo pismo od prošle godine, a u vezi sa kanonizacijom hrvatskog kardinala Alojzija Stepinca.

U delegaciji su, pored njega, bili i vladika bački Irinej i dr Darko Tanasković, bivši ambasador u Vatikanu i aktuelni ambasador Srbije pri Unesku.

Videćemo da li će predstavnici Crkve ići u Brisel

Priština - Sputnik Srbija
Priština sprema novu klopku za ZSO

Ne zna se da li će predstavnici SPC učestvovati u dijalogu Beograda i Prištine u Briselu kada na dnevni red dođu pitanja crkvene baštine na Kosovu i Metohiji, izjavio je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

„To ćemo da vidimo. To se tiče suštinskih pitanja Kosova i Metohije i samo bezumni ljudi bi mogli da isključe crkvu“, rekao je mitropolit Amfilohije novinarima uoči predstavljanja knjige „Sveti Sava srpski“ iz edicije knjiga „Sveti Nemanjići“.

Odgovarajući na pitanje da li će SPC imati svoje predstavnike u Briselu, mitropolit je neučestvovanje predstavnika SPC uporedio sa idejom ministra prosvete Srđana Verbića da se iz škola izopšti veronauka.

Na pitanje da li je vreme da se crkva pita o političkim pitanjima zemlje u ovoj godini, Amfilohije je kratko rekao: „Za crkvu važi drevna istina, ništa što je ljudsko nije i tuđe“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala