Keln: Amerikanku spasili Sirijci

© Sputnik / Alekseй Kudenko / Uđi u bazu fotografijaKeln Nemačka, katedrala
Keln Nemačka, katedrala - Sputnik Srbija
Pratite nas
Amerikanka Kejtlin Dankan kaže da ju je od seksualnih napada u Kelnu za Novu godinu spasila grupa sirijskih izbeglica, prenosi „Indipendent“. Studentkinja neurologije iz Sijetla ispričala je za „Njujork tajms“ šta je doživela u novogodišnjoj noći u Kelnu.

Opisala je kako joj je neki muškarac ukrao šešir, dok ju je drugi zgrabio pretražujući njene džepove, a treći je pokušavao da joj poljubi lice i vrat. Dvedesetsedmogodišnjakinja je uspela da pobegne i pokušala je da se obrati policiji, ali oni su bili previše zauzeti u pokušaju da raščistite trg, pa je tako nesretna devojka ponovno upala u gužvu, gde ju je dohvatila druga grupa muškaraca koji su je hvatali i vukli za kosu.

„Zauzela sam nekakav odbrambeni stav, udarala sam ih i gurala od sebe dok nisam uspela da pobegnem. Bila sam jako uplašena.“

Ali  tada je naišla grupa sirijskih izbeglica i ponudila joj pomoć. Formirali su kordon kako bi Kejtlin uspela da se odmakne od gužve. Pozajmili su joj telefon da može da pozove dečka.

Međutim, kako nije mogla da se seti njegovog broja, pomogli su joj da ga nađe. Kad se par napokon našao na železničkoj stanici, Kejtlin je zaplakala jer joj je laknulo. U grupi koja joj je ponudila pomoć bio je i Hešam Ahmad Muhamed, tridesetdvogodišnji učitelj u osnovnoj školi, koji je pobegao iz Alepa i na trgu slavio Novu godinu s prijateljima iz Sirije, koji su takođe nedavno stigli u Nemačku.

Nemačka policija - Sputnik Srbija
Keln: Broj slučajeva nasilja dostigao 379

Novinarima „Njujork tajmsa“ rekao je kako je takođe bio vrlo uplašen jer su oni koji su napadali žene izgledali kao da su zbog alkohola ili droge sišli s uma. „Stalno slušamo grozne stvari o svim izbeglicama, kažu da su svi loši i da moraju da se vrate svojim kućama“, kaže Hešam. „Kad gledam vesti, jako sam tužan. Znam da postoje loši muškarci i loši ljudi uopšte. Ali o dobrim ljudima niko ne govori.“

Kejtlin Dankan kaže da su ona i Hešam Muhamed sada prijatelji i da su ostali u kontaktu. Policija navodi da je bilo izbeglica među onih 1.000 pijanih muškaraca koji su uglavnom bili arapskog ili severnoafričkog porekla.

Antiislamski protest u Kelnu. - Sputnik Srbija
Rastu tenzije u Kelnu

Neredi u novogodišnjoj noći prouzrokovali su talas antiizbegličkih protesta i osvetničkih napada na izbeglice širom Nemačke. Ankete pokazuju kako se podrška prihvatu izbeglica nakon napada smanjila, a Angela Merkel je rekla kako će nova pravila omogućiti bržu deportaciju onih koji su se ogrešili o zakon. Vezano za nerede u novogodišnjoj noći, policiji se obratila 751 osoba, od njih je 676 uputilo tužbe, od čega je 347 bilo u vezi sa nekim seksualnim prekršajem.

Od 19 optuženih, 10 su tražioci azila, a potraga za ostalim počiniocima i dalje je u toku.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala