Obama pozvao Irance da izaberu „novi put“

© AP Photo / Susan WalshPredsednik Amerike Barak Obama
Predsednik Amerike Barak Obama - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki predsednik obratio se iranskom narodu i pozvao ih da nakon ukidanja sankcija izaberu „novi put“ kako bi uspostavili nove veze sa ostatkom sveta.

„Imamo šansu da krenemo novim putem, ka boljoj budućnosti kako bi se postigao boljitak na obostranu korist“, rekao je Obama obraćajući se u Beloj kući novinarima.

Interkontinentalni voz sa balističkim raketama - Sputnik Srbija
Amerika uvela nove sankcije Iranu

Istovremeno, Obama je rekao da nesuglasice sa Iranom i dalje ostaju na snazi.

„Između SAD i Irana i dalje postoje velike nesuglasice. Mi se čvrsto protivimo potezima Teherana, koji vode ka destabilizaciji regiona, kao i zbog pretnje Izraelu i našim partnerima u Persijskom zalivu“, rekao je on.

Obama je podsetio da je SAD uvela sankcije protiv Irana zbog podrške terorizma, programa proizvodnje balističkih raketa i, kako je rekao, nastaviće čvrsto da ih sprovode.

Američki predsednik je dodao da će Vašington isplatiti 1,7 milijardi dolara Iranu kako bi regulisala sva potraživanja Teherana zbog tužbe koja datira još iz 1981. godine.

Iran je, naime, još pre 35 godina uplatio Vašingtonu 400 miliona dolara za nabavku američkog naoružanja, međutim razlika u iznosu od 1,3 milijarde odnosi se na kamate i ostale namete koji su nastali tokom perioda kada su diplomatski odnosi bili razrušeni.

Obama pozdravio oslobađanje američkih zatvorenika

Američki predsednik Barak Obama pozdravio je danas oslobađanje američkih zatvorenika u Iranu i punu primenu istorijskog nuklearnog sporazuma sa Teheranom, ocenivši da je u oba slučaja reč o pobedi „pametne“ diplomatije i njegove rešenosti da direktno razgovara sa neprijateljima SAD. 

„Ovo je dobar dan“, rekao je Obama, kako je saopštila Bela kuća. „Kada su Amerikanci oslobođeni i kada se vrate svojim porodicama, to je nešto što svi možemo da slavimo“, rekao je on, prenosi AP.

Obama je ovo saopštio nakon što su tokom vikenda oslobođena petorica Amerikanaca i ukinute međunarodne ekonomske sankcije Iranu kao rezultat dogovora o nuklearnom programu Teherana.    


Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala