Kratka priča o dobru — ona je platila najveću cenu

Pratite nas
U današnjem vremenu, u kojem se ljudi sve više otuđuju od prijatelja, od najbližih ljudi, pa čak i od porodice, predstavljamo vam priču koja vraća nadu i pokazuje da samo od nas samih zavisi koje ćemo vrednosti veličati. Uvek će se naći neko ko će to znati da nagradi.

Prodavac je stajao za tezgom prodavnice i rasejano gledao na ulicu. Jedna mala devojčica je prišla prodavnici, bukvalno se zalepivši za izlog. Kada je našla ono što je tražila, njene oči zablistaše od oduševljenja. Ušla je u prodavnicu i zamolila da joj pokažu perle od tirkiza.

— Želim da kupim te perle sestri. Da li imate i lepo pakovanje za njih?— pitala je devojčica.

Vlasnik dućana nepoverljivo je pogledao devojčicu i upitao:

— A koliko imaš novca?

Devojčica je izvadila iz džepa maramicu, odmotala je i ispraznila na tezgu pregršt sitnine. Sa nadom u glasu, zapitala je:

— Je li ovo dovoljno?

Tamo je bilo svega nekoliko sitnih novčića, ali devojčica je nadahnuto nastavila:

— Znate, ja želim da poklonim nešto svojoj starijoj sestri. Naša mama je davno umrla, i od tada se ona brine o nama. Za sebe joj uopšte ne ostaje vremena. Danas joj je rođendan i ja sam ubeđena da bi ona bila srećna da dobije takve perle, one joj vrlo pristaju uz boju očiju.

Čovek je uzeo perle, zašao u unutrašnjost prodavnice, doneo kutijicu, smestio u nju tirkiz, obmotao trakom i zavezao mašnu.

— Uzmi! — reče devojčici. — I nosi pažljivo!

Devojčica je istrčala iz prodavnice i radosno požurila kući. Krajem radnog dana, prag te iste prodavnice je prekoračila lepa mlada devojka. Vlasnik dućana odmah je zapazio malu porodičnu sličnost sa malenom posetiteljkom, koja je kupila perle tog dana. Ona je izvadila iz torbice i stavila na tezgu kutijicu poznatu prodavcu, a zatim papirno pakovanje i razvezanu mašnu.

— Ove perle su kupljene ovde? Koliko su koštale?

— A! — uzviknuo je vlasnik. — Cena bilo koje robe u mom dućanu je uvek tajni dogovor između mene i kupca. 

Devojka je izjavila:

— Ali moja sestra je imala svega nekoliko novčića. Da li su perle od pravog tirkiza? One su sigurno dosta skupe. Mi to ne možemo da priuštimo.

Čovek je prišao tezgi, uzeo bisere, sa nežnošću i toplotom ih ponovo upakovao, predao devojci i rekao:

— Ona je platila najveću cenu, veću nego što bi mogao da plati bilo koji odrasli — ona je dala sve što je imala.

Tišina je ispunila maleni dućan, i dve suze skotrljale su se niz lice devojke, koja je u rukama pritiskala maleni zavežljaj…

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala