Obama pomilovao tri iransko–američka zatvorenika

© AP Photo / Susan WalshPredsednik SAD Barak Obama
Predsednik SAD Barak Obama - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki predsednik Barak Obama pomilovao je trojicu zatvorenika koji imaju i iransko i američko državljanstvo, a koji su bili optuženi za kršenje sankcija, rekao je Rojtersu advokat jednog od zatvorenika.
Ministar inostranih poslova Irana Džavad Zarif - Sputnik Srbija
Iran danas očekuje ukidanje sankcija

Obama je pomilovao Bahrama Mekanika, Toradža Faridija i Hosrova Afgahija, rekao je Mekanikov advokat Žoel Androfi.

„Oduševljeni smo što je predsednik odlučio da im oprosti za sporna pitanja koja su, u suštini, trgovinske prirode i koja nisu ništa više od običnih poslovnih transakcija koje ne dosežu kriminalni nivo“, istakao je Androfi.

Nakon što je Iran ranije danas oslobodio četvoro zatvorenika sa dvojnim državljanstvom, iranska agencija IRNA je objavila da će SAD osloboditi sedmoro Iranaca koji služe kaznu u SAD.

Tužilac Abas Džafari je rekao za tu agenciju da će četvoro zatvorenika sa dvojnim državljanstvom biti razmenjeno za sedam Iranaca, prenela je IRNA.

Bela kuća, rezidencija predsednika Sjedinjenih Američkih Država - Sputnik Srbija
SAD: Iran postigao važan uspeh u rešavanju nuklearnog problema

Razmena zatvorenika podrazumeva i klauzulu po kojoj SAD više neće tražiti ekstradiciju 14 Iranca optuženih za kupovinu oružja u SAD i njegovu isporuku Iranu.

U međuvremenu Međunarodna agencija za nuklearnu energiju (IAEA) danas bi u Beču trebalo da objavi izveštaj kojim će biti verifikovan napredak Irana u ograničavanju sopstvenog nuklearnog programa, posle čega bi sankcije toj zemlji trebalo da budu ukinute.

U Beču se nalaze šef iranske diplomatije Džavad Zarif i američki državni sekretar Džon Keri.

Prošle nedelje Keri je pohvalio Teheran zbog saradnje u oslobađanju 10 američkih mornara koji su brodovima povredili iranske teritorijalne vode.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala