Otac stradalog dečaka: Ne dosipajte so na ranu

© AFP 2023 / MOHAMMED ABEDMlade Palestinke na plaži u Gazi položile cveće na peščanu skulputuru sirijskog dečaka Ajlana Kurdija, trogodišnjeg dečaka koji se utopio u Turskoj u izbegličkom zbegu
Mlade Palestinke na plaži u Gazi položile cveće na peščanu skulputuru sirijskog dečaka Ajlana Kurdija, trogodišnjeg dečaka koji se utopio u Turskoj u izbegličkom zbegu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Abdulah Kurdi, otac trogodišnjeg dečaka Ajlana koji se utopio u Sredozemnom moru prilikom pokušaja bekstva u Evropu, izjavio je da su mu zbog karikature lista „Šarli ebdo“ krenule gorke suze bola i velike tuge.

„Iskreno govoreći, kada sam video taj crtež, nisam mogao da zaustavim suze. Ne mogu čak da opišem to osećanje gorčine koje sam osetio u tom trenutku. To što su oni učinili, to je užasno, to je podrugivanje sudbini mog sina. Ajlan je imao svega dve godine kada je poginuo. Redakcija lista je trebalo da ukaže poštovanje… A ispalo je sasvim suprotno“, rekao je otac stradalog dečaka.

Turski policajac nosi telo trogodišnjeg dečaka, izbeglice iz Sirije Ajlana Kurdija - Sputnik Srbija
„Šarli ebdo“: Utopljeni dečak kao napadač na žene

On dodaje da bi taj list trebalo da se sa uvažavanjem odnosi prema sećanju na poginule, posebno kada su u pitanju deca. Abdulah Kurdi podseća da su novine i ranije objavljivale vrlo uvredljive karikature aludirajući na proroka Muhameda, pa čak i na Alaha.

„Ako su se već drznuli da se ismevaju nad nečim svetim, onda ne čudi što su objavili karikaturu mog preminulog deteta. Ovim putem se obraćam listu i čitavom svetu i pozivam sve da se sa uvažavanjem odnose prema sećanju na sve poginule. Ne dosipajte so na ranu koja i dalje krvari“, zaključio je Abdulah Kurdi.

Francuski list „Šarli ebdo“ je objavio karikaturu na temu masovnog seksualnog uznemiravanja stanovnica Kelna, koje je izvela brojna grupa izbeglica tokom novogodišnje noći.

Na karikaturi je nacrtana devojka koja beži od muškarca koji svojim izgledom pomalo podseća na svinju i majmuna. U levi gornji ugao karikature autor je postavio crtež dvogodišnjeg dečaka Ajlana Kurdija koji se zajedno sa svojom majkom i trogodišnjim bratom utopio u Sredozemnom moru, blizu obala Turske, prilikom pokušaja bekstva u Evropu.

Natpis nad karikaturom nedvosmisleno ukazuje da se na satiričnom crtežu zapravo nalazi jadni Ajlan, koji bi da je preživeo u budućnosti, navodno, i sam bio nasilnik. Nova karikatura je izazvala reakciju javnosti i mnoge kritike korisnika društvenih mreža.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala