Bih zbog terorizma ne može da se kandiduje za EU

© AFP 2023 / BARAA AL-HALABIDžihadista Islamske države
Džihadista Islamske države - Sputnik Srbija
Pratite nas
Poslanik SNSD–a u Parlamentu BiH Milica Marković izjavila je da član Predsedništva BiH Mladen Ivanić nema hrabrosti da u Sarajevu otvoreno kaže razlog zašto BiH ne može da podnese aplikaciju za kandidaturu u EU i da neće biti u prilici da to učini još dugo vremena.

Markovićeva ističe da je Ivanićeva izjava o podnošenju aplikacije do kraja januara potpuno neutemeljena i da je to zavaravanje javnosti.

„Celu 2015. godinu smo od članova Predsedništva BiH slušali da će danas–sutra, naredni mjesec, BiH podnijeti aplikaciju za kandidaturu u EU, ali se to nije dogodilo i, po svoj prilici, neće se ni dogoditi u narednom periodu“, izjavila je Markovićeva za Srnu.

Ona je napomenula da je BiH u izveštaju Evropske komisije o napretku BiH u evrointegracijama, pored niza problema koji su istaknuti, kao jedan od ključnih naveden problem terorizma, odnosno bezbednosne situacije u BiH.

U poglavlju o toj oblasti, ističe Markovićeva, navodi se da je vahabijski pokret u BiH ozbiljna pretnja po bezbednost, ne samo BiH, nego i šireg regiona i da BiH nije preduzela adekvatne mere za borbu protiv takve pojave, a time pomogla i drugim zemljama u okruženju da borba bude efikasnija i intenzivnija.

Teroristi u Bosni i Hercegovini - Sputnik Srbija
Sarajevo: Uhapšeno 15 osoba osumnjičenih za terorizam

Markovićeva napominje da je BiH okarakterisana kao potencijalno najopasnija zemlja na Balkanu, koja je, zapravo, centar za regrutaciju potencijalnih budućih terorista koji deluju i u BiH, ali i u široj regiji.

„Ta etiketa je ozbiljno zabrinula neke članove Evropske komisije, koji zbog toga prolongiraju podnošenje aplikacije BiH, a ne zbog dorade Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, ispunjavanju njegovih mjera, izmene uslova trgovine sa Hrvatskom zbog toga što je ona postala članica EU i slično“, pojasnila je Markovićeva.

Prema njenim rečima, umesto da u Sarajevu kao srpski član Predsedništva BiH otvoreno kaže da je to razlog i problem zbog kojeg BiH ne može da se kandiduje, Ivanić napada predsednika Republike Srpske Milorada Dodika i institucije Srpske i govori o tome da Republika Srpska ne zna kuda ide i kuda je vodi njeno rukovodstvo.

Ona smatra da se Ivanić „u svom konformističkom statusu i odnosu prema Republici Srpskoj“ potpuno ućutao i da svojim pasivnim odnosom prema Srpskoj istovremeno nju i njene građane uvodi u veliku opasnost.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik - Sputnik Srbija
Dodik: Borba protiv terorizma u BiH mora biti zajednička

„Ivanić ne čini ono šta je potrebno da učini, a znamo da je u nekim lošim delima i postupcima onaj ko ne čini šta može da učini gotovo isti kao i onaj koji je počinilac tih djela“, zaključila je Markovićeva.

Markovićeva je napomenula i da su proteklih dana potpuno nekoordinisane izjave Ivanića i ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića.

„Čuli smo ovih dana da Šarović kaže da će to biti negde u junu, julu, a Ivanić kaže da će to biti do kraja januara. Dakle, potpuno nekoordinisano. To je lutanje u saopštenjima i obaveštavanju javnosti“, dodala je Markovićeva.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala