Zaharova: Optužbe Turske – prljava igra

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaZvanična predstavnica Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova
Zvanična predstavnica Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija
Pratite nas
Među uhapšenim ruskim državljanima u Turskoj, koji su povezani sa terorističkim napadom u Istanbulu, jesu i Ajdar Sulejmanov koji se u Rusiji tereti za saradnju sa teroristima DAEŠ-a, izjavila je portparol Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

„Nakon što smo dobili informaciju o tome ko je uhapšen u Turskoj, mnogo toga je postalo jasnije, između ostalog, i zašto su trojica uhapšenih odbila da se sretnu sa predstavnicima ruske ambasade“, rekla je ona.

Prema njenim rečima, vlasti Tatarstana su 10. avgusta 2015. optužili Sulejmanova zbog saradnje sa DAEŠ-om, kao i zbog vrbovanja terorista.

Turske bezbednosne službe imale su tu informaciju prilikom hapšenja državljana Rusije, dodala je Zaharova.

Susret Lavrova i Kerija

Prvi susret šefova diplomatija Rusije i SAD Sergeja Lavrova i Džona Kerija u 2016. godini planiran je za sledeću nedelju, rekla je ona.

„Mogu da potvrdim informaciju koju su preneli pojedini mediji da je susret Lavrova i Kerija planiran za sledeću sedmicu“, rekla je ona iako nije precizirala tačan datum sastanka.

Ruske vlasti nadaju se da će susret šefova diplomatija Rusije i SAD doprineti pronalasku rešenja za sirijski konflikt iako to neće biti jedina tema o kojima će zvaničnici govoriti.

Optužbe Turske – prljava igra

Optužbe o masovnim ubistvima žena i dece u Siriji prilikom bombardovanja od strane ruske avijacije su prljava igra turskih vlasti, rekla je Zaharova.

„Poražavajuće je da se rukovodstvo Turske spustilo na takav nivo da pribegava prljavim igrama optužujući Rusiju za masovno ubistvo dece, žena i starijih ljudi u Siriji“, ocenila je Zaharova i dodala da sve liči na retoriku koja se koristila još pre 70 godina po principu „što je laž strašnija – to je lakše u nju poverovati“.

Prema njenim rečima, Turska podržavajući terorističke i ekstremističke grupe u Siriji sprovodi sopstvene konjunkturne interese, a to se ogleda i u pokušajima da kroz borbu sa DAEŠ-om izmeni etničku konfiguraciju na severu zemlje.

„Moskva oduđuje takvu destruktivnu politiku koja vodi ka daljoj eskalaciji tenzija u regionu i poziva na konstruktivni dijalog u okviru međunarodnih napora“, naglasila je ona.

Kijev da kazni odgovorne za „pogubljenje“ pilota

Moskva je pozvala ukrajinske vlasti da kazne odgovorne za imitaciju pogubljenja ruskog pilota u noćnom klubu u Kijevu, izjavila je Zaharova.

„To je dokaz da je u Ukrajini sve prisutnija veoma agresivna rusofobija koja poprima bogohulnu i neljudsku formu, a u određenoj meri prerasta i u propagandu terorizma“, rekla je ona.

Zaharova je pozvala Kijev da preduzme sve mere kako se slični incidenti ne bi ponovili u budućnosti.

Formiranje tribunala zbog MH17  besmisleno

Portparolka ruskog Ministarstva inostranih poslova smatra da formiranje tribunala pre završetka istražnog procesa protivureči zdravom razumu.

„Takav pristup pokazuje da ne postoji želja da se ustanovi šta se zaista desilo, već da se proglase krivim oni koji su i u početku bili optuženi“, rekla je Zaharova. 

Pitanje Avganistana

Rusija je spremna da podrži proces nacionalnog pomirenja u Avganistanu, rekla je Zaharova.

„Kako bi se obezbedila stabilnost u Avganistanu neophodno je pokrenuti dijalog sa predstavnicima pokreta koji su u stanju da osiguraju poštovanje svih postignutih dogovora sa talibanima. Mi ćemo podržati proces pomirenja, koji bi trebalo da bude iniciran od strane vlasti u Kabulu“, kaže ona.

Situacija u Avganistanu se u poslednjih nekoliko meseci znatno pogoršala nakon što su talibani krenuli u napad na krupne gradove. Uporedo, i teroristi DAEŠ-a povećali su svoje prisustvo u zemlji.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala