Putin: Uticaj ŠOS–a sve veći

© Sputnik / Alekseй Nikolьskiй / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je u poslednje vreme porastao uticaj Šangajske organizacije za saradnju. Šef ruske države je garantovao da će Moskva nastaviti da posvećuje veliku pažnju saradnji u okviru te organizacije.

„Pridajemo veliki značaj razvoju odnosa sa našim partnerima u ŠOS–u“, rekao je Putin na sastanku sa Dmitrijem Mezencevom koji je do januara 2016. godine obavljao funkciju generalnog sekretara te organizacije.

„Šangajska organizacija za saradnju nastala je u svoje vreme kako bi bili rešeni prilično uski zadaci koji nisu imali globalni karakter — to je rešavanje pograničnih pitanja zemalja–osnivača, a sada je, naravno, ona dobila potpuno drugu težinu i apsolutno drugo značenje“, smatra ruski lider. 

Vladimir Putin - Sputnik Srbija
Putin: Potrebni novi mehanizmi kontakata u projektu Puta svile

Prema njegovim rečima, u radu ŠOS–a, „u prvi plan dolaze ne samo pitanja bezbednosti u regionu, na šta se zaboravlja, nego i pitanja ekonomske saradnje, pri čemu u onom pravcu koji se u poslednjih nekoliko godina razvija veoma brzim tempom“. 

„Zbog toga ćemo mi, kao što smo se i dogovarali sa partnerima, težiti postizanju svih ciljeva o kojima smo se dogovorili sa zemljama–učesnicama ŠOS–a“, rekao je Putin. 

Prema oceni Mezenceva, dok je Rusija predsedavala ŠOS–u u 2015. godini „ostvaren je novi nivo saradnje zemalja — učvršćena je saradnja zemalja–osnivača, zemalja–posmatrača i partnera u dijalogu“.

On je naglasio da je prošlog leta u Ufi samit ŠOS–a „imao istorijski značaj“ jer je usvojena strategija razvoja do 2025. godine, a usvojene su i odluke o širenju ŠOS–a. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala