Iran oslobodio američke marince

© REUTERS / Hamad I Mohammed/FilesAmerička pomorska garda
Američka pomorska garda - Sputnik Srbija
Pratite nas
Iranske vlasti su oslobodile američke marince koji su privedeni zbog povrede teritorijalnih voda Irana, javili su državni mediji.
Američki brodovi - Sputnik Srbija
Američki brodovi „njuškali“ po Persijskom zalivu

Načelnik generalštaba iranske vojske Hasan Firuzabadi izjavio je ranije danas da bi zadržavanje dva američka patrolna broda i deset mornara trebalo da bude lekcija članovima američkog Kongresa koji pokušavaju da uvedu Iranu nove sankcije.

„Incident u Persijskom zalivu, koji najverovatnije neće biti poslednja greška američkih snaga u tom regionu, trebalo bi da bude lekcija onima koji su skloni izazivanju problema u američkom Kongresu“, rekao je Firuzabadi, javila je novinska agencija Tansim, preneo je Rojters.

Pomorski komandant Iranske revolucionarne garde Ali Fadavi izjavio je ranije danas da će 10 američkih mornara, koje je Garda zadržala pošto su povredili iranske teritorijalne vode, verovatno biti ubrzo pušteni.

„Konačni nalog će uskoro biti izdat i oni će verovatno biti pušteni“, rekao je on državnoj televiziji, dodavši da je istragom utvrđeno da američki mornari nisu zašli u iranske vode u neprijateljskom cilju niti radi špijunaže, prenele su agencije.

Kako je precizirao, istragom Garde je utvrđeno da su mornari skrenuli u iranske vode zbog pokvarenog navigacionog sistema.

​Garda je jutros saopštila da je Teheran zatražio od SAD izvinjenje nakon što su iranske vlasti juče zadržale američke mornare i njihova dva mala patrolna broda zbog povrede teritorijalnih voda Irana.

Američki zvaničnici su saopštili da im je Teheran izneo uveravanja da će posada i brodovi biti brzo i bezbedno vraćeni u SAD.

Mornari su proveli noć u iranskoj bazi na ostrvu Farsi u Persijskom zalivu, a očekuje se da će danas biti prebačeni na američki brod u tom regionu.

Portparol Pentagona Piter Kuk rekao je da su se brodovi kretali između Kuvajta i Bahreina kada su SAD izgubile kontakt sa njima.

Do ovog incidenta je došlo u trenutku kada su pojačane tenzije između Vašingtona i Teherana, a samo nekoliko sati pre nego što je američki predsednik Barak Obama održao govor o stanju nacije pred Kongresom i javnošću.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala