Putin: Turska se nakon obaranja Su-24 ponaša ponižavajuće

© Sputnik / Alekseй Nikolьskiй / Uđi u bazu fotografijaRuski predsednik Vladimir Putin razgovara sa urednicima nemačkog lista Bild
Ruski predsednik Vladimir Putin razgovara sa urednicima nemačkog lista Bild - Sputnik Srbija
Pratite nas
Potezi Turske nakon obaranja ruskog bombardera Su-24 izgledaju, u najmanju ruku, čudno i ponižavajuće za samu Ankaru, budući da nije ni pokušala da objasni Rusiji svoj stav, već je odmah zatražila zaštitu od NATO-a, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin.

„Umesto da pokušaju da objasne svoju odluku Rusiji za zločin koji su učinili oborivši naš avion, tursko rukovodstvo je istog trenutka odjurilo u štab NATO-a kako bi zatražilo zaštitu. To izgleda veoma čudno i, rekao bih, ponižavajuće za Tursku“, rekao je Putin u intervjuu za nemački list Bild.

Vladimir Putin - Sputnik Srbija
Putin: Krim odlučio referendumom – Kosmet nije

Istovremeno, naglasio je Putin, problemi sa Turskom nisu nastali zbog njenog članstva u Severnoatlantskoj alijansi.

„Turska je članica NATO-a. Međutim, problem koji je nastao nema veze sa njenim članstvom u Alijansi – Tursku niko nije napao“, rekao je ruski predsednik.

„Ponavljam, NATO bi trebalo da štiti svoje članice od eventualnog napada na njih, ali Tursku niko nije napadao. Ako Turska ima bilo kakve interese u svetu, znači li to da NATO treba da brani te interese? Znači li to da jedna zapadna zemlja poput Nemačke treba da pomaže Turskoj u osvajanju okolnih teritorija?“, zapitao se Putin.

Sirijski konflikt

Godišnja konferencija predsednika Rusije Vladimira Putina - Sputnik Srbija
Putin: Ekonomija se oporavlja i počinje da raste

Govoreći o Siriji, predsednik Rusije je istakao da Moskva pruža podršku kako sirijskoj vojsci, tako i predstavnicima sirijske opozicije koji se bore protiv terorista.

„Mi ne želimo da se situacija u Siriji pretvori u ono što se desilo Iraku i Libiji“, rekao je Putin nemačkim novinarima.

Kako bi se to postiglo, objasnio je on, neophodno je stabilizovati situaciju u zemlji i započeti proces ustavnih reformi, nakon čega bi usledili izbori na kojima će se narod opredeliti za budućnost države.

„Moskva neće insistirati da (predsednik Sirije Bašar el) Asad ostane na čelu države. O tome treba da odlučuje sirijski narod. Ako to bude realizovano demokratskim putem, onda Asad možda neće ni morati da ide bilo gde, nevezano za to da li će ostati predsednik ili ne“, rekao je Putin.

Iran i Saudijska Arabija

Ruski predsednik Vladimir Putin sa psom - Sputnik Srbija
Putin: Nisam namerno uplašio Merkelovu svojim psom

Putin je nemačkim novinarima govorio i o novonastaloj situaciji između Irana i Saudijske Arabije, rekavši da to komplikuje pronalazak rešenja za Siriju, kao i borbu protiv terorizma.

„Moskva veoma poštuje prijateljske odnose sa Teheranom, ali i čvrste partnerske odnose sa Rijadom. Veoma nam je žao zbog toga što se dogodilo, taj sveštenik se nije borio protiv Saudijske Arabije sa oružjem u ruci. Takođe, žao nam je zbog napada na ambasadu Saudijske Arabije u Teheranu – to je apsolutno neprihvatljivo u savremenom svetu“, rekao je Putin.

Ruski predsednik je dodao da je Moskva spremna da učestvuje koliko god je to potrebno kako bi se taj konflikt što pre rešio.

Rusija – superdržava

Rusija je spremna da sarađuje sa svim zemljama sa kojima ima zajednički jezik, a to se tiče i G7, ali i članica NATO, naglasio je Putin.

Bil Klinton - Sputnik Srbija
Klinton: Putin je pametan i razborit čovek

„Moskva ne pretenduje na ulogu superdržave. To je veoma skupo i besmisleno. Međutiim, nazivati Rusiju regionalnom državom je nerazumno i pogrešno. Kakvom regionu pripada jedna tako velika zemlja koja se sa jedne strane graniči sa Evropom, a sa druge sa Azijom i Severnom Amerikom?“, zapitao se Putin.

On je rekao da ukoliko Rusiju treba sagledavati kao regionalnu državu, onda je neophodno otvoriti kartu i odlučiti o kome delu zemlje je reč.

„Da li je to evropski deo Rusije ili istočni, gde su komšije SAD i Japan, ili možda imaju u vidu Kinu i Aljasku? Ili je to možda azijski deo? Ili južni? A možda je sever zemlje, gde se preko Arktika povezuje sa Kanadom? O kakvom regionu je reč?“, pita se Putin.

Pokušaji da se o drugim zemljama govori na pogrdan način je zapravo način da se dokaže sopstvena superiornost, naglasio je ruski predsednik i dodao da je takav stav pogrešan.


Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala