Oružje „Zastave“ za „Šarli ebdo“ stiglo iz Hrvatske?

© AFP 2023 / MARTIN BUREAU Kalašnjikov AK-47
Kalašnjikov AK-47 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kalašnjikov, kojim je u vreme napada na „Šarli ebdo“ počinjen masakr u jevreskoj prodavnici, bio je sa područja Jugoslavije, objavili su francuski mediji.

Zbog prodaje puške pronađene kod Amedija Kulibalija, koji je izvršio zločin, saslušan je Klod Herman, bivši francuski legionar koji je, kako navode mediji, jedno vreme proveo u ratu tokom devedesetih boreći se kao dobrovoljac na hrvatskoj strani.

Klod Herman (52) ima prilično burnu biografiju: bio je padobranac u Legiji stranaca, iz koje izlazi 1982. godine, a posle toga učestvovao je u raznim ratnim sukobima. Osim Hrvatske, bio je angažovan i u Kongu i Angoli.

On je preko kompanije koja je registrovana na njegovu suprugu putem interneta od slovenačke kompanije kupio veću količinu onesposobljenog oružja, koje je zatim u svojoj radionici popravljao i preprodavao.

Kalašnjikov - Sputnik Srbija
Oružje do Pariza stiglo iz Kragujevca preko Amerike

„Slobodna Dalmacija“ piše da je to dokazano analizom tragova na pušci koji odgovaraju tragovima koje ostavlja alat pronađen u Hermanovoj radionici.

Deo oružja prodao je preko jednog poznanika kurdske nacionalnosti, koji je imao kontakte sa ekstremistima iz Brisela, pa je moguće da je i deo oružja korišćenog u nedavnim napadima u Parizu do terorista stigao ovim putem.

Podsećamo, istragom masakra u Parizu utvrđeno je da su i ti teroristi koristili oružje proizvedeno u fabrici „Zastava“ u Kragujevcu.

Herman je zbog prodaje oružja završio u pritvoru nekoliko meseci pre napada na „Šarli ebdo“, a ovih dana je ponovo saslušan nakon što je utvrđeno da je „kalašnjikov“ iz masakra u jevrejskoj prodavnici bio proizveden u „Zastavi“.

Činjenica je da su početkom 2012. godine i Hrvatska i Srbija prodale veće količine otpisanog oružja, navodi „Slobodna Dalmacija“ — hrvatski MUP objavio je prodaju 15.500 komada raznog oružja, uglavnom zaplenjenog u raznim policijskim akcijama, a srpska vojska u isto je vreme na prodaju je stavila čak 60.000 komada raznog oružja.

Iz čijeg je arsenala sporno oružje, francuski mediji ne navode.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala