Hitlerov „Majn kampf“ rasprodat za sedam dana

© REUTERS / Pierre LogwinMnogi u Nemačkoj smatraju da knjiga koja ističe strategije za uspostavljanje nacističkog režima i genocidne prakse istrebljenja čitavih naroda ne bi trebalo da bude objavljena u modernim vremenima
Mnogi u Nemačkoj smatraju da knjiga koja ističe strategije za uspostavljanje nacističkog režima i genocidne prakse istrebljenja čitavih naroda ne bi trebalo da bude objavljena  u modernim vremenima - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Prvo izdanje knjige Adolfa Hitlera „Majn kampf“ (moja borba) od 4.000 primeraka, koje se pojavilo u nemačkim knjižarama prvi put od Drugog svetskog rata, rasprodato je za manje od nedelju dana.
Adolf Hitler se rukuje sa španskim generalom Frančeskom Frankom - Sputnik Srbija
Hitler pobegao na Tenerife

U knjižare je stiglo 15.000 porudžbina unapred.

Prvo izdanje rasprodato je uprkos ceni od 59 evra, a neke kopije se već preprodaju na nemačkom sajtu „Amazon“ za 386 evra, što je šest puta više od prvobitne cene.

Pored toga, Nemački istorijski institut, koji je izdao knjigu, dobio je zahteve za prevođenje knjige na italijanski, francuski, nemački jezik. 

Knjiga nacističkog lidera smatrana je neuspehom kada je prvi put objavljena u dva toma 1925. i 1926. godine.

Međutim, više od 5,2 miliona kopija prodato je u periodu od dolaska nacista na vlast 1933. godine do izbijanja Drugog svetskog rata 1939. godine. 

Hitler, Majn Kampf - Sputnik Srbija
Slamaju ekstrmizam učenjem „Majn kampfa“ u nemačkim školama

Knjiga je zabranjena nakon završetka rata, a nemačka južna pokrajina Bavarska, u čijem su vlasništvu od 1945. bila autorska prava nad Hitlerovim političkim manifestom, dosad nije dozvoljavala ponovna štampanja knjige iz poštovanja prema žrtvama nacizma.

Od 1. januara ove godine, ta knjiga je, međutim, postala je javno dobro.
Novo, kritičko izdanje pod naslovom „Hitler, Majn kampf. Kritičko izdanje“ izdato je u dva toma sa približno 2.000 strana i oko 3.500 objašnjenja i komentara.

Hitler u knjizi „Majn kampf“, koju je napisao 1924. godine dok je bio u zatvoru u Bavarskoj, kombinuje elemente autobiografije sa stavovima o arijevskoj „rasnoj čistoti“, mržnje prema Jevrejima i protivljenja komunizmu.    

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala