Japan od Rusije i Kine očekuje podršku za sankcije Severnoj Koreji

© Sputnik / Grigoriй Sыsoev / Uđi u bazu fotografijaMinistar inostranih poslova Japana Fumio Kisida
Ministar inostranih poslova Japana Fumio Kisida - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministar inostranih poslova Japana Fumio Kišida namerava da pozove šefove ruske i kineske diplomatije, Sergeja Lavrova i Van Jia, kako bi ubedio svoje kolege da je neophodno uvesti delotvorne sankcije protiv Severne Koreje.

„Želim da razgovaram telefonom s ministrima inostranih poslova Kine i Rusije, ali očigledno će se to dogoditi početkom sedmice. Posebno je važna uloga Kine koja ima veliki uticaj na Severnu Koreju“, rekao je Kišida novinarima u subotu.

Severna Koreja - Sputnik Srbija
Severna Koreja testirala hidrogensku bombu

U Japanu sedmica počinje u nedelju, tako da bi razgovor mogao da se dogodi već sutra.

Kišida je naveo da je „to već četvrto testiranje nuklearnog oružja u Severnoj Koreji i da je, ako se razmisli o razvoju tehnologije sredstava za njegovu primenu, počev od balističkih raketa, jasno da je to pretnja za celu svetsku zajednicu“. 

„Kako bi se Severna Koreja primorala da deluje konstruktivno, neophodan je snažan signal koji sadrži odlučne mere“, naglasio je ministar.

Japanski ministar namerava da svoje kolege ubedi da podrže usvajanje novih sankcija protiv Severne Koreje u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, saopštila je televizijska kompanija NHK.

U sredu je Severna Koreja objavila da je uspešno testirala hidrogensku bombu. Međunarodna zajednica, uključujući nuklarne države, osudila je delovanje Pjongjanga.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala