SAD: Smena vlasti u Siriji najkasnije do marta 2017. godine

© AFP 2023 / BRENDAN SMIALOWSKIBela kuća u Vašingtonu
Bela kuća u Vašingtonu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Administracija američkog predsednika Baraka Obame očekuje da će proces predaje vlasti u Siriji u najboljem slučaju biti završen do marta 2017. godine, prenosi AP pozivajući se na dokument iz Bele kuće.

Prema grafikonu, koji su sastavili činovnici koji se bave sirijskim konfliktom, tačan datum nije preciziran, međutim, navedeno je da će do marta 2017. godine predsednik Sirije već otići sa vlasti, dok će ubrzo sa vlasti sići i njegovi najbliži saradnici.

Pentagon - Sputnik Srbija
SAD: Nema saradnje sa Moskvom dok god vlasti podržavaju Asada

Grafikon je sastavljen prema planu koji je odobren u Ujedinjenim nacijama, a koji je prve obrise dobio na bečkoj konferenciji u novembru prošle godine.

Ukoliko taj plan bude ostvaren, proći će pet godina od kada je Obama prvi put zatražio od predsednika Sirije Bašara el Asada da napusti predsedničku stolicu, ocenjuje AP.

Prema novom dokumentu, realizacija političkog procesa trebalo bi da počne u februaru, međutim, još uvek nije utvrđen tačan sastav svih strana koje bi učestvovale u pregovorima.

Takođe, predviđeno je da aktuelna vlast bude raspuštena već u maju ove godine, dok će u tranzicionom periodu biti formiran privremeni organ koji bi zastupao interese građana dok ne bude raspisan referendum za novi Ustav, predviđen za početak naredne godine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala