Patrijarh Irinej: Rusija nam je na prvom mestu (video)

© SputnikPatrijarh Irinej
Patrijarh Irinej - Sputnik Srbija
Pratite nas
Želimo prijateljske odnose i sa Evropom, i sa Amerikom, i sa Rusijom, ali ukoliko se interesi suprotstavljaju za nas nema dvoumljenja — Rusija je na prvom mestu, kaže za Sputnjik Njegova svetost patrijarh srpski Irinej.

U ekskluzivnom božićnom intervjuu patrijarh Irinej govorio je i o božićnim porukama, o najvećim izazovima sa kojima su suočeni Srbija i srpski narod, ali i o odnosima sa Rusijom i Ruskom pravoslavnom crkvom.

„Naši odnosi sa Rusijom i sa RPC su odnosi dva naroda, bratska, jednokrvna i jednoverna. Naši odnosi su uvek u prošlosti bili na visini, sem ako izuzmemo vreme pre i posle Oktobarske revolucije koja je bila tragična i za Ruse, i za Srbe, i za sve slovenske narode“, rekao je patrijarh Irinej.

Osim tog perioda, kako kaže, Srbija je uvek imala vrlo bliske i prijateljske odnose sa Ruskom pravoslavnom crkvom i ruskim pravoslavnim narodom.

Patrijarh Irinej - Sputnik Srbija
Patrijarh Irinej: Ne dozvolimo da nas dele

„U bližoj i daljoj prošlosti predstavnici crkve su se školovali u Rusiji, pomagani su od Rusije. Da ne govorimo o onome što je carska porodica Nikolaja Romanova učinila za srpski narod u jednom tragičnom vremenu kada se postavilo pitanje izlaska srpske vojske iz Srbije i kad su se zapadni saveznici dvoumili da li da prihvate tu vojsku ili ne“, ističe Njegova svetost, ističući da je tada car Nikolaj II izrekao vrlo važnu stvar koja je učinila „da smo opstali kao vojska i kao narod“.

Patrijarh Irinej podseća da je ruski car zbog toga kasnije snosio posledice, ali i napominje da je to dokaz koliko je ruska država mislila o nama.

„Mi želimo da imamo prijateljske odnose sa svima koji to žele — i sa Evropom, i sa Amerikom, a sa Rusijom pre svega, ali ukoliko se ti interesi suprotstavljaju i dovode u pitanje, za nas nema dvoumljenja — da ili ne — Rusija je na prvom mestu“, kaže patrijarh.

Intervju sa Njegovom svetošću moći ćete da pročitate i da pogledate na našem portalu na Božić 7. januara.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala