Milanović: Udaranje po ćirilici — udaranje po hrvatskoj istoriji

© AFP 2023 / THIERRY CHARLIERPremijer Hrvatske Zoran Milanović
Premijer Hrvatske Zoran Milanović - Sputnik Srbija
Pratite nas
Odlazeći hrvatski premijer Zoran Milanović poručio je na obeležavanju Božića u Srpskom narodnom veću da se „udarajući po ćirilici, udara i po hrvatskoj istoriji“.

SNV je organizovalo proslavu pravoslavnog Božića, a među političkim predstavnicima je bio i Milanović koji je održao govor i tom prilikom rekao da, uz svako poštovanje svake vere, za njega postoji samo jedna crkva i jedan hram u kojem se moli, a to je hrvatska država.

Protest protiv ćirilice u Hrvatskoj - Sputnik Srbija
Da li će ćirilica biti proterana iz cele Hrvatske

„Kada vidim šta se sve događalo poslednje četiri godine, kolika količina mržnje i dvoličnosti je prepravila naš prostor, pitam se — je li vredelo? Vredelo je i borićemo se i dalje. Moramo čuvati vrednosti koje smo postigli“, rekao je on.

Milanović je dodao:

„Obično kažu da se suprotnosti privlače. Pismo koje je izazivalo bes nekih naših ljudi, paradoksalno, udarano je čekićem, ekstraktom sirovog železa, na nešto što je naše isto koliko i srpsko.“

Slovenski narodi su jednaki, poručio je Milanović.

„Glagoljica je naše pismo i nastalo je iz grčkog. Proširilo se i samo među Hrvatima ostalo da živi kroz duhovne i materijalne spomenike“, rekao je Milanović i objasnio da se „udarajući na ćirilicu, udarilo i na hrvatsku istoriju i na ono što ih čini posebnim narodom“.

Ukazao je da je devet godina svog političkog života uložio u borbu za pravdu, jednakost i slobodu.

„Kao javna ličnost taj put ću nastaviti jer mislim da je to važno. Cela Evropa je položila oružje pred talasom ksenofobije“, naveo je on i dodao da je Hrvatska poslednjih godina položila test humanosti i efikasnosti, a da nije ugrozila nacionalne interese.

„To nas čini ljudima“, rekao je Milanović i dodao da, kada bi postavili žicu, Hrvate bi to učinilo „trgovcima žicom, a ne boljom državom“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala