Profesor Aron Lerner sa Rapaport medicinskog fakulteta u Izraelu i doktor Torsten Matijas sa Aesku Kip Instituta u Nemačkoj objavili su svoju analizu u kojoj tvrde da industrijalizovane namirnice utiču na gubitak imunološke tolerancije organizma na vlastite antigene.
Brojni testovi otkrili su da efekti prerađene hrane na creva mogu da izazovu više od 100 autoimunih bolesti uključujući tip 1 dijabetesa, celijakiju, lupus, multipla sklerozu, autoimuni hepatitis, Kronovu bolest, sklerodermu…
„U poslednjih nekoliko decenija došlo je do smanjenja razvoja infektivnih bolesti, ali u isto vreme zabeležen je porast alergijskih oboljenja, raka i autoimunih bolesti. Zato naučna zajednica traga za uzrocima na nivou životne sredine“, rekao je Lerner.
Istraživanje je sprovedeno u laboratorijskim okruženju bez testiranja na ljudima.
Naučnici u svakom slučaju preporučuju da oni koji u porodici imaju slučajeve oboljevanja od autoimunih bolesti treba da se uzdrže od konzumiranja mesnih prerađevina.
Prema nalazima, aditivi koji mogu oslabiti sposobnost tela da se zaštiti su: glukoza (šećer), natrijum (so), rastvarači masti masti (emulgatori), organske kiseline, gluten, transglutaminaza.
„Nadamo se da će ova i slične studije povećati svest o opasnosti koju donose industrijski prehrambeni aditivi i podizanje svesti o potrebi za kontrolu nad njima“, rekao je Lerner.