Varšava želi da gasovod „Severni tok 2“ obuhvati Poljsku

© AFP 2023 / JOHN MACDOUGALLSeverni Tok
Severni Tok - Sputnik Srbija
Pratite nas
Varšava želi da gasovod „Severni tok 2“, pomoću kojeg će se ruski gas dopremati u Evropu, pređe preko teritorije Poljske, izjavio je šef poljske diplomatije Vitold Vašikovski.
Gas - Sputnik Srbija
„Severni tok 2“ komercijalni projekat zapadnih kompanija

„Želeli bismo da novi gasovodi iz Rusije u Zapadnu Evropu prolaze i po teritoriji Poljske. To bi bio znak solidarnosti i partnerstva Evropske unije sa zemljama Centralne i Istočne Evrope“, rekao je on.

Prethodno je Varšava u više navrata izražavala nezadovoljstvo planovima Nemačke koji su vezani za izgradnju gasovoda „Severni tok 2“ koji zaobilazi Poljsku. I poljski predsednik Andžej Duda je tada izjavio da novi gasovod ne odgovara interesima Varšava, kao i da povećava zavisnost Evrope od ruskih energenata.

Poljska traži veću bezbednost od NATO-a

Poljska - Sputnik Srbija
Poljska želi poništenje ugovora između Rusije i NATO-a iz 1997. godine

Istovremeno, Poljska je zatražila od EU i Berlina dodatne napore kojima bi pokazali solidarnost kada je u pitanju razmeštanje stalnih NATO baza na njihovoj teritoriji.

„Poljska je u proteklih 16 godina članica Severnoatlantske alijanse, a nivo naše bezbednosti i dalje veoma zaostaje za Zapadnom Evropom. Mi ne želimo nikakve povlastice, samo da budemo jednaki sa Zapadom“, rekao je poljski ministar.

Vašikovski je izrazio nadu da će se situacija promeniti nakon samita NATO-a koji je planiran za jul ove godine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala