Argentina nastavlja borbu za Foklandska ostrva

© AP Photo / Natacha PisarenkoImitacija Foklendskih ostrva ispred muzeja u Buenos Ajresu
Imitacija Foklendskih ostrva ispred muzeja u Buenos Ajresu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nova argentinska vlast saopštila je da će nastaviti da ulaže napor kako bi povratila suverenitet nad Foklandskim ostrvima, koja se 183 godine nalaze u sklopu Velike Britanije, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Argentine.

„U nedelju, 3. januara, kada je zvanično obeležena 183. godišnjica okupacije, narod i argentinska vlast podsećaju na neotuđivo pravo i suverenitet nad Foklandskim ostrvima, ali i Južnim Sendvičkim ostrvima i Južnom Džordžijom“, navodi Ministarstvo.

Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija
Putin očekuje nastavak dobre saradnje nakon izbora u Argentini (video)

Uspostavljanje kontrole nad spornim ostrvima i dalje je prioritet argentinske politike i odgovara želji svih građana zemlje, dodaje se u saopštenju.

Foklandska ostrva nalaze se pod kontrolom Velike Britanije još od 1833. godine, što je dovelo do rata između te dve zemlje 1982. godine.

U oružanim sukobima, koji su trajali 72 dana, poginulo je 649 Argentinaca i 255 Britanaca, nakon čega je Argentina bila poražena.

U 2013. godini je zatim održan referendum o statusu arhipelaga, a većina građana se opredelila da teritorija ostane u sklopu Kraljevstva. Argentina rezultate referenduma nije priznala.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala