Poljska očekuje da NATO konačno utvrdi odnos prema Rusiji

© REUTERS / Kacper PempelPoljski vojnik stoji u blizini poljske i NATO zastave
Poljski vojnik stoji u blizini poljske i NATO zastave - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Poljskoj su počele pripreme za predstojeći samit NATO-a koji treba da bude održan 8. i 9. jula u Varšavi. Poljske vlasti očekuju da će na susretu biti usvojena deklaracija o kolektivnoj odbrani, prisustvu vojske Alijanse u zemljama istočnog krila NATO-a, kao i da će konačno biti utvrđen status odnosa tog saveza i Rusije.
Ministarstvo inostranih poslova Rusije - Sputnik Srbija
Rusija: NATO i dalje stvara pretnju po nacionalnu bezbednost

„Očekujemo da će odluke varšavskog samita biti veće od običnih dopuna odluka usvojenih u Njuportu. Ako govorimo o povećanju vojnog prisustva NATO-a u zemljama istočnog krila Alijanse, uključujući Poljsku, očekujemo da će određeni pravac biti naznačen već posle susreta ministara odbrane zemalja-članica NATO-a u februaru. Drugo pitanje jeste konačno određivanje odnosa NATO-a i Rusije“, rekao je poljski šef nacionalne bezbednosti Pavel Soloh.

On je dodao da je saradnja Alijanse s Moskvom naglo prekinuta posle početka sukoba u Ukrajini, kao i da status tih odnosa ne može da bude vraćen na pređašnji nivo dok se ne reši ukrajinska kriza. 

Prema rečima Soloha, Poljska namerava da održi zasedanje saveta Ukrajina – NATO, na kojem će Kijev dobiti predlog za saradnju sličan onom koji je ranije dobila Gruzija. 


Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala