Prvi sporazum Vatikana i Palestine stupio na snagu

© AP Photo / Riccardo De LucaTrg Svetog Petra u Vatikanu
Trg Svetog Petra u Vatikanu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Prvi sporazum između Vatikana i Palestine, koji je Izrael napadao kao kontraproduktivan po mirovni proces na Bliskom istoku, stupio je na snagu, saopštila je danas Sveta stolica.

Sveta stolica i Palestina obavestile su jedna drugu da su ispunjeni proceduralni uslovi za stupanje na snagu „sveobuhvatnog sporazuma“, koji je potpisan 26. juna 2015. godine, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, sporazum obuhvata „ključne aspekte“ postojanja i aktivnosti Katoličke crkve u Palestini, dok istovremeno iznova potvrđuje podršku za pregovarački proces i mirno rešenje konflikta u regionu, prenosi AFP.

Palestinci bacaju kamenje prema izraelskoj graničnoj policiji - Sputnik Srbija
Dve stotine Palestinaca ranjeno na godišnjicu smrti Arafata

Sporazum, koji je potpisan dve godine nakon što je katolička crkva priznala Palestinu kao suverenu državu, obuhvata odredbe za zaštitu prava hrišćana kao model za druge arapske i muslimanske zemlje u odnosima sa hrišćanskim manjinama koje se suočavaju sa progonima na Bliskom istoku.

Na širem planu, sporazum se posmatra kao simbol rastuće međunarodne podrške palestinskoj državi.

Izrael smatra da je sporazum postignut prerano i da je kontraproduktivan po napore da se nastave direktni pregovori te zemlje sa Palestinom.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala