Napad na vazduhoplovnu bazu u Indiji

© REUTERS / Mukesh GuptaIndija, napad na bazu
Indija, napad na bazu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Četvorica napadača i dvojica indijskih vojnika poginula su u napadu neidentifikovanih ekstremista na vazduhoplovnu bazu Patankot u blizini granice sa Pakistanom.

Incidenti su se dogodili u situaciji kada Indija i Pakistan nastoje da obnove dijalog.

Prema rečima indijskih zvaničnika, napadači u maskirnim uniformama uspeli su u zoru da uđu u bazu u državi Pendžab, na severozapadu zemlje, a zatim su počeli da pucaju na sve oko sebe.

Oni su do baze stigli policijskim automobilom koji su oteli od vozača, što je taktika koja je i ranije korišćena prilikom napada. 

Palestinski demonstranti beže pošto je izraelska policija bacila šok bombu u Jerusalimu, u Starom gradu - Sputnik Srbija
Dvoje mrtvih u napadu u kafiću u Tel Avivu

Veruje se da su napade izvršili ekstremisti obučeni u Pakistanu, rekao je za Rojters šef policije u Pendžabu Sureš Arora.

Policija je krenula u potragu kako bi utvrdila da li ima još napadača, posle čega se čula sporadična paljba.

Još niko nije preuzeo odgovornost za napad do koga je došlo nedelju dana pošto je indijski premijer Narendra Modi doputovao i iznenadnu posetu Pakistanu, gde se sastao sa pakistanskim kolegom Navazom Šarifom u naporu da obnovi bilateralne razgovore koji su i ranije bili osujećeni napadima ekstremista.

Prema rečima američkog analitičara Majkla Kugelmana, eksperta za južnu Aziju u Vilson centru u Vašingtonu, takav napad se mogao očekivati onog trenutka kada je Modli stigao u Indiju ali „u ovom trenutku ima dovoljno dobre volje da se incidenti prevaziđu“.    

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala