Jahjaga: U 2016. godini vojska Kosova

© AFP 2023 / Joshua LOTTPredsednica samoproglašene Republike Kosovo Atifete Jahjaga
Predsednica samoproglašene Republike Kosovo Atifete Jahjaga - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kosovska predsednica Atifete Jahjaga zatražila je da politički predstavnici Kosova kroz dijalog pronađu put za izlazak iz političke krize. Jahjaga vanredne izbore ne vidi kao rešenje.

U novogodišnjem intervjuu za „Zeri“ Jahjaga je izjavila da je razočarana time što politički lideri do sada nisu bili voljni da razviju „konstruktivan unutrašnji dijalog" i izrazila uverenje da će Kosovske bezbednosne snage 2016. biti transformisane u Vojsku Kosova.

Jahjaga je istakla da uprkos polarizaciji na kosovskoj političkoj sceni, odlazeća 2015. godina za Kosovo je bila uspešna, pre svega zbog potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, uprkos „nepriznavanju kosovske državnosti od strane pet članica EU“.

Kosovo - NATO - Sputnik Srbija
Vojska Kosova – ispostava NATO-a?

Ona je naglasila da „kosovski put ne sme da bude ugrožen zbog hirova nekoliko pojedinaca“.

Istovremeno, Jahjaga je izrazila uverenje da će Kosovske bezbednosne snage 2016. biti transformisane u Vojsku Kosova.

Kosovo je nastavilo da bude faktor stabilnosti i mira u regionu, da jača savezništvo sa susednim zemljama i da se angažuje u dijalogu sa Srbijom uz posredstvo EU.

„Mnogo puta sam rekla da naš međunarodni subjektivitet, legitimitet i stabilnost proizilazi iz unutrašnjeg i moja procena je da smo ove godine svi to razumeli. Međutim, mi smo nova parlamentarna demokratija i nadam se da će ova gruba rasprava koja se ove godine dogodila na Kosovu poslužiti da pronađemo snage i hrabrosti i da ne gubimo vreme“, navela je Jahjaga.

Jahjaga je rekla da je u poslednjih godinu dana imala mnogo posla, da on još predstoji, ne preciziravši da li će se kandidovati za drugi predsednički mandat.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala