Nikolić: Ne bih posredovao za rat, ali za mir — hoću

© Tanjug / Marko ĐokovićPredsednik Srbije Tomislav Nikolić
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da je odlučio da ruskim zvaničnicima prenese želju Turske za ponovnim uspostavljanjem dobrih odnosa sa Moskvom.

Nikolić je ekskluzivno za Sputnjik rekao da ga je turski premijer Ahmet Davtoglu tokom svoje posete Beogradu zamolio da bude veza radi normalizacije odnosa sa Rusijom.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan - Sputnik Srbija
Davutoglu tražio od Nikolića da ga pomiri sa Rusijom

 „Nisam ja na to uticao, to je molba predsednika Vlade Turske, koji je tražio da ga primim. Na moju konstataciju da nije dobro što je došlo do ovog sukoba i da je Rusija potrebna Turskoj kao i Turska Rusiji, da će posledice sukoba biti dugoročne, a da smo mi tradicionalno uvek uz Rusiju, predsednik Vlade Turske je rekao: ’Ja znam da ste vi veliki prijatelj Rusije. Znam da ste i prijatelj Turske i molim vas da budete veza između nas da bismo mogli ponovo da uspostavimo dobre odnose‘“, ističe Nikolić.

Nikolić je dodao i da je turskom premijeru preneo da je Srbija mala da bi posredovala između velikih sila, ali da mu je rečeno da je „ona za Tursku velika zemlja i da predstavlja „veliki oslonac i faktor stabilnosti na Balkanu“.

„Odlučio sam da našim prijateljima u Rusiji prenesem njihovu želju. To je bilo sve. Nisam prihvatio posredovanje, samo sam saslušao taj njegov predlog za koji smatram da je dobar“, naglašava srpski predsednik.

Nikolić kaže da bi mu bilo drago da dođe do razgovora između dve zemlje, podsećajući da se to već jedanput desilo upravo u Beogradu.

Tomislav Nikolić i Ahmet Davutoglu - Sputnik Srbija
Nikolić Davutogluu: Boli nas Kosovo

„Drago mi je što je Srbija država u koju mnogi imaju poverenja da bi mogla da ih stavi za isti sto, sa ljudima sa kojima nisu u dobrim odnosima“, kazao je Nikolić. 

Na konstataciju Sputnjika da je prihvatio nemoguću misiju, jer je teško ubediti Rusiju u nešto što se već pokazalo kao netačno, predsednik je rekao:

„Davutoglu me je lepo zamolio da pokušam da uspostavim kontakt. Ne bih sigurno posredovao da mi je rekao da hoće da ratuje, ali kad je rekao da hoće da se miri ja mislim da je moja dužnost bila da to prenesem ruskoj strani.“

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala