Irak: I vojskom protiv Turske

© AP PhotoIračka vojska
Iračka vojska - Sputnik Srbija
Pratite nas
Irački ministar spoljnih poslova Ibrahim el Džafari izjavio je danas da bi ta zemlja mogla da pribegne vojnim sredstvima ukoliko bude primorana da se brani od onoga što smatra upadom turskih snaga u severne delove Iraka.
Sergej Lavrov - Sputnik Srbija
Arogancija koalicije omogućava Turskoj da se bahato ponaša u Iraku

On je rekao da je Irak posvećen diplomatskim mirovnim naporima kako bi izbegao krizu sa severnim susedom Turskom, ali je naglasio da sve opcije ostaju otvorene, preneo je Rojters.

„Ukoliko ne bude drugog rešenja osim tog (vojnog), onda ćemo usvojiti to rešenje. Ako budemo primorani da se borimo i branimo naš suverenitet, bićemo prinuđeni da se borimo“, rekao je on novinarima u Bagdadu.

Turska je ovog meseca rasporedila oko 150 vojnika u vojnoj bazi Bašika na severu Iraka, što je podstaklo Bagdad da optuži Ankaru za povredu suvereniteta Iraka i da uloži formalnu žalbu Savetu bezbednosti UN, podseća britanska agencija.

Ankara je kasnije povukla neke trupe u drugu bazu u obližnjem autonomnom regionu Kurdistanu i saopštila da će nastaviti da se povlači iz provincije Nineveh, gde se nalazi Bašika, ali nije precizirala koliko će vojnika biti premešteno niti gde.

Davutoglu: Neka Bagdad upotrebi silu protiv DAEŠ-a

Ako Bagdad želi da upotrebi silu to bi trebalo da učini protiv DAEŠ-a (takozvane Islamske države), izjavio je danas turski premijer Ahmet Davutoglu nakon što je šef iračke diplomatije Ibrahim al Džafari zapretio mogućom vojnom akcijom zbog prisustva turske vojske na severu Iraka.

U intervjuu za NTV, Davutoglu je priznao da je došlo do nesporazuma u komunikaciji oko razmeštanja vojske, preneo je Rojters.

On je dodao da Ankara poštuje suverenitet Iraka, ali da Bagdad ne kontroliše jednu trećinu svoje teritorije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala