Rusija u 2015. lansirala najviše raketa u svemir

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaLansiranje rakete sojuz TMA-19M sa kosmodroma Bajkonur
Lansiranje rakete sojuz TMA-19M sa kosmodroma Bajkonur - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija je ove godine lansirala 29 raketa u svemir i time pretekla SAD koji je u 2015. imao ukupno 19 lansiranja, saopštila je ruska svemirska agencija „Roskosmos“.

Najviše raketa je lansirano sa kosmodroma „Bajkonur“ u Kazahstanu – ukupno 18, dok je sedam u svemir poslato sa komsodroma „Pleseck“.

Lansiranje svemirske letelice „Sojuz TMS-17M“ sa kosmodroma Bajkonur - Sputnik Srbija
„Sojuz TM-19M“ sa novom posadom MKS startovao sa Bajkonura (video)

Istovremeno, Amerika je za proteklih godinu dana lansirala ukupno 19 raketa, od kojih je većina lansirana sa poligona Kanaveral u Floridi.

Ukupno, u svetu je lansirano 86 raketa, a u taj broj uključena je raketa „Falkon 9“, kompanije „Spejs iks“, koja je nakon lansiranja uspela da prizemlji raketu, što se smatra prekretnicom u svemirskoj industriji, budući da će se višestrukom upotrebom jedne te iste rakete drastično smanjiti troškovi letova u svemir.

Istovremeno, iz „Roskomosa“ su saopštili da je Rusija ove godine postala drastično manje zavisna od informacija koju dobija od stranih satelita.

Navodi se da je završeno formiranje ruskog teritorijalno-informacionog sistema „ETRIS“ kako bi se obezbedile sve potrebe za prenos državnih podataka preko ruskih satelita.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala