Turska: Ubijen sirijski novinar koji je snimao film o zverstvima DAEŠ-a

© AFP 2023 / BULENT KILICTurska specijalna policija
Turska specijalna policija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sirijski novinar Nadži el Džerf ubijen je u turskom gradu Gazijantep. Njegovo telo su našle kolege pored zgrade u kojoj se nalaze redakcije nezavisnih sirijskih medija.

Borac terorističke organizacije ID - Sputnik Srbija
Sirija: Teroristi planirali napad hemijskim oružjem

Prema preliminarnim podacima, nepoznate osobe su pucale Džerfu u glavu. Od zadobijenih rana preminuo je u bolnici. Kako saopštavaju nemački mediji, napad se dogodio na mestu koje je bilo opremljeno kamerama.

Poslednji rad Džerfa bio je dokumentarni film o situaciji u sirijskom Alepu koji se nalazi pod kontrolom militanata DAEŠ-a.

Kako je saopštio jedan od kolega ubijenog novinara, Džerf je planirao da se sa porodicom preseli se u Francusku, gde je zatražio azil.

Militanti uništili izbeglički centar u Homsu - Sputnik Srbija
Najmanje 30 osoba poginulo u ekslozijama u Homsu

U vezi s tim incidentom predstavnik Komiteta za zaštitu novinara Šerif Mansure izjavio je da „sirijski novinari koji su bežali u Tursku iz bezbednosnih razloga, nisu sigurni“. On je dodao da su u Turskoj već ubijani sirijski novinari, kao i predstavnici turske opozicije.

„Pozivamo turske vlasti da brzo i javno pozovu na odgovornost ubice Nadžu el Džerfa i da ubrzaju donošenje mera koje bi garantovale bezbednost sirijskih novinara na turskoj zemlji“, dodao je Mansur.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala