U Kini od danas ne važi „politika jednog deteta“

© AFP 2023 / WANG ZHAOŽena sa detetom koje nosi zastavu Kine u Pekingu
Žena sa detetom koje nosi zastavu Kine u Pekingu - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Kini je danas zvanično prestala da važi „politika jednog deteta“, pošto je na snagu stupio zakon koji dopušta svim bračnim parovima da imaju i drugo dete.

To je pokušaj kineskih vlasti da se izbore sa sve manjom radnom snagom i sve starijim stanovništvom.

Otac sa svojim detetom - Sputnik Srbija
Kina: Kraj dogme o jednom detetu

Ta mera, koju je u oktobru najavila vladajuća Komunistička partija, primenjivaće se od 1. januara.

Svim bračnim parovima će biti dopušteno da imaju i drugo dete, ali će zakon ipak ograničavati dobijanje većeg broja dece.

Usled politike jednog deteta, uvedene krajem sedamdesetih godina prošlog veka, većini parova u Kini je bilo dopušteno da imaju samo jedno dete.

Kineske vlasti su tvrdile da je ta mera dala ključni doprinos naglom ekonomskom razvoju te zemlje i da je sprečila rođenje 400 miliona ljudi.

Kineski dečak u cveću - Sputnik Srbija
Kina: Ukinuta politika jednog deteta

Tu meru je sprovodila stroga nacionalna komisija, koja je novčano kažnjavala prekršioce, a u nekim slučajevima su bili vršeni i prisilni abortusi.

Dvoje dece su mogle da imaju samo seoske porodice, i to samo ako je prvo dete bila devojčica, kao i porodice iz etničkih manjina.

Kao rezultat primene „politike jednog deteta“, kineska populacija, koja je trenutno najbrojnija sa 1,37 milijardi ljudi, rapidno stari, postoji neravnoteža u broju muškaraca i žena, dok se smanjuje i obim radne snage.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala