Hrišćani u Damasku obeležili Božić (video)

© Sputnik / Valeriй Melьnikov / Uđi u bazu fotografijaObeležavanje Božića u Damasku
Obeležavanje Božića u Damasku - Sputnik Srbija
Pratite nas
Uprkos vojnim sukobima u Siriji, koji bujaju više od pet godina, stanovnici Damaska okupili su se na glavnim trgovima kako bi proslavili Božić.
Život uprkos bombama: Svakodnevica u Damasku - Sputnik Srbija
Život uprkos bombama: Svakodnevica u Damasku

Hrišćanima, kojih u Siriji ima oko 10 odsto od ukupnog stanovništva, veoma je teško otkad je počeo građanski rat, ali uprkos njihovoj situaciji oni su izašli na ulice kako bi proslavili praznik Hristovog rođenja.

„Sada je sve lepo. Osećamo se bezbedno zahvaljujući našoj vojsci i policiji. Najzad moja porodica može normalno da izlazi na ulicu“, objašnjava za rusku televiziju RT građanin Damaska.

„Mnogo toga se promenilo. Čini mi se da će u narednoj godini sve biti mnogo lepše“, nada se žena koja je proslavila Božić na jednom od damaskih trgova.

„Meni je žao onih koji su bili primorani da napuste svoje kuće. Verujem da će u Siriji postati opet bolje“, veruje druga žena.

„Sve će se ranije ili kasnije vratiti na svoje. Međutim Sirija će dugo lečiti svoje rane“, ispričao je novinarima stariji građanin sirijske prestonice.

Po celom centru Damaska vlada duh praznika i nade. Organizovani su maskenbali, koncerti, dok je u hrišćanskim delovima grada organizovan doček Božića.

„Okupili su sve svi – muslimani, hrišćani… Najvažnije je da slavimo zajedno. Sirija će opet postati ono što je nekad bila, a mi ćemo opet biti svoji“, rekao je otac dvojice sinova koji su na glavama nosili božićne kape.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala