Crna Gora burno reagovala na Nikolićevu izjavu Sputnjiku

© AP Photo / Risto BozovicMilo Đukanović i Filip Vujanović
Milo Đukanović i Filip Vujanović - Sputnik Srbija
Pratite nas
Crnogorska vlast burno je danas reagovala na izjavu srpskog predsednika Tomislava Nikolića da je Crna Gora primer kako država ne treba da bude igračka. Za crnogorskog premijera Mila Đukanovića to je novi ton Beograda prema Podgorici, dok predsednik Filip Vujanović nije iznenađen stavom srpskog predsednika.

Nikolić je u delu intervjua za Sputnjik, koji je juče emitovan, rekao i da je Crna Gora izabrala put članstva u EU i NATO, ali i otvorene sukobe i nesporazume sa svima sa kojima su te organizacije u sukobu — znači, članstvo bez identiteta i samostalnosti.

Predsednik Nikolić o Crnoj Gori - Sputnik Srbija
Nikolić: Sa Srbijom nema igre kao sa Crnom Gorom

Đukanović je rekao da je pročitao „nešto što su preliminarne doze intervjua predsednika Srbije ruskoj agenciji Sputnjik“, prenose crnogorske Vijesti.

On je istakao da, ako je tačno to što je do sad preneseno u medijima, ne može da se ne začudi i da ne primeti da je u pitanju neki novi ton sa jedne visoke državne adrese u Beogradu prema Crnoj Gori.

„Zato bih uslovno govorio o tome sve dok ne budemo u prilici da zajedno pročitamo šta je zapravo predsednik Srbije kazao. Ako je tačno to što je do sad preneseno u medijima, ne mogu a da se ne začudim, ne mogu da ne primetim da je u pitanju neki novi ton sa jedne visoke državne adrese u Beogradu prema Crnoj Gori. Ton koji se razlikuje od onih tonova koje smo u svojoj komunikaciji imali tokom poslednjih godina“, kazao je Đukanović.

On je dodao da se ne kaje što je zajedno sa drugim odgovornim ljudima u Crnoj Gori radio na ozdravljenju odnosa između Srbije i Crne Gore.

„To će definitivno ostati naš kurs i ubuduće. Ako je tačna izjava Nikolića o tome kako on vidi strateški pravac razvoja Crne Gore, ja bih rekao da nas bilo koja izjava ne može pokolebati. Crna Gora je vrlo promišljeno ušla u kreiranje i realizaciju tog strateškog puta razvoja u evropskim i evroatlantskim integracijama, i mi ćemo nastaviti šta god neko o tome mislio“, rekao je Đukanović.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg i ministar spoljnih poslova Crne Gore Igor Lukšić - Sputnik Srbija
NATO izvodi „teritorijalno čišćenje“ Balkana

Za razliku od njega, predsednik Vujanović nije iznenađen stavom srpskog predsednika i zamera mu „što brzo menja stavove po pitanju aspiranata s Balkana za članstvo u NATO“, navode Vijesti.

Vujanović je u intervjuu televiziji „Nikšić“ podsetio da je Nikolić jedan od potpisnika zajedničke deklaracije zemalja procesa Brdo-Brioni, potpisane u novembru u Zagrebu, kojom se podržavaju države aspiranti sa Zapadnog Balkana za članstvo u NATO.

„Ne mogu da objasnim sebi da je on to potpisao u Zagrebu zato što su tu bili (potpredsednik SAD Džozef) Bajden i (predsednik Evropskog saveta Donald) Tusk, pa onda nakon kratkog vremena promijenio stav. Ali da to misli, apsolutno misli“, kazao je Vujanović.

„Država van ovih granica ne može biti nadomjestak, dopuna i zamjena“, rekao je Vujanović.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala