Nikolić: Sa Srbijom nema igre kao sa Crnom Gorom

Pratite nas
Crna Gora je primer da država ne treba da bude igračka i da ljudi koji je vode ne smeju tako da je tretiraju, izjavio je za Sputnjik predsednik Srbije Tomislav Nikolić. On je u novogodišnjem intervjuu, koji će u celosti biti emitovan u subotu, rekao i da Crnu Goru ne treba porediti sa Srbijom, koja ima svoje interese, prava i vekovna prijateljstva.

„Crna Gora je izabrala put članstva u EU i NATO, ali i otvorene sukobe i nesporazume sa svima sa kojima su te organizacije u sukobu — znači, članstvo bez identiteta i samostalnosti“, rekao je srpski predsednik.

Tomislav Nikolić - Sputnik Srbija
Nikolić: Niko mi ne zapoveda, pa ni Rusija

Prema njegovim rečima, za razliku od Crna Gore, Srbija sve vreme pokazuje da nije takva država i da sa njom ne mogu da se igraju.

„Srbija pokazuje da ima svoje interese, prava, vekovna prijateljstva i da ne može ni Rusija da nam kaže — od sada ste neprijatelji EU, niti EU može da nam kaže da nam je Rusija neprijatelj. Mi to nećemo“, kategoričan je Nikolić.

On kaže i da Srbiju ne treba upoređivati sa Crnom Gorom, jer ona svesno poništava svoju samostalnost u donošenju odluka i preporučuje se kao država koja će prihvatiti sve što joj bude rečeno kako bi ušla u NATO.

Predsednik Srbije je rekao i da ne želi da se meša u unutrašnje odnose u Crnoj Gori, ali je izrazio zabrinutost za sudbinu srpskog naroda i Srpske pravoslavne crkve u toj zemlji.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg i ministar spoljnih poslova Crne Gore Igor Lukšić - Sputnik Srbija
Gruško: Crna Gora u NATO-u destabilizuje Balkan

„Nikako da se to reši na način koji bi zadovoljio većinu naroda u Crnoj Gori, nego se računa na neku tihu asimilaciju, po iskazivanju pripadnosti narodu ili određenoj crkvi. Međutim, to je proces koji donosi sukobe između političara, građana, između rodova i plemena“, objašnjava on.

On kaže i da je imao savete za Srbe u Crnoj Gori, ali da oni neke od saveta nisu prihvatili.

„Bolje je da ćutim nego da ponavljam nešto što neće prihvatiti, a ono što oni misle da je najbolje, ja ne mogu da im predložim. Svako ima pravo da kaže šta misli, a to pravo, ako drugima moram da ga obezbedim, sebi sigurno neću uskratiti“, zaključuje predsednik.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala