Lavrov: Pogoršanje rusko-turskih odnosa nema veze sa narodom

© Sputnik / Aleksej Kudenko / Uđi u bazu fotografijaŠef ruske diplomatije Sergej Lavrov sa potpredsednikom Partije mira i demokratije Turske Saladina Demirtašem
Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov sa potpredsednikom Partije mira i demokratije Turske Saladina Demirtašem - Sputnik Srbija
Pratite nas
Tokom sastanka sa potpredsednikom prokurdske Demokratske partije naroda Turske Selahadinom Demirtašem u Moskvi, šef ruske diplomatije Sergej Lavrov naglasio je da se pogoršanje odnosa između Moskve i turskog rukovodstva zbog obaranja ruskog Su-24 ni na koji način ne odnosi na turski narod.

Pogoršanje odnosa između Rusije i turskog rukovodstva zbog incidenta sa ruskim Su-24 ni na koji način se ne odnosi na turski narod, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov na sastanku sa potpredsednikom Demokratske partije naroda Turske Selahadinom Demirtašem.

„Predsednik Vladimir Putin se tokom svojih javnih nastupa više puta zaustavljao na našem odnosu prema ovom događaju. I naše reakcije u vezi sa tom akcijom koju je planiralo sadašnje rukovodstvo ni na koji način se ne tiču naših odnosa sa turskim narodom“, naglasio je Lavrov.

On je naveo da je za rešavanje situacije u Siriji od izuzetne važnosti da se ujedine napori svih koji se bore protiv terorizma.

Godišnja konferencija predsednika Rusije Vladimira Putina - Sputnik Srbija
Putin: Ataturk bi se prevrnuo u grobu

„Principijelno je važno da se ujedine napori svih onih koji su usmereni na odlučujuću borbu protiv terorizma“, rekao je šef diplomatije Rusije.

Lavrov je takođe naveo da Moskva očekuje da sa opozicionom prokurdskom partijom razgovara o situaciji u regionu.

„Mi znamo da su među onima koji se sa oružjem u rukama bore na zemlji protiv DAEŠ-a  irački i sirijski Kurdi. Oni zajedno sa iračkom i sirijskom vojskom ratuju za svoje domove, za pravo na život u svojoj zemlji. To je njihovo neotuđivo pravo, jer je to pravo hrišćana, jezida i dugih manjina — da ostaju na zemlji svojih predaka i ne podležu pretnjama smrću od strane terorista“, izjavio je ruski ministar.

Turska nije trebalo da obori ruski bombarder i potrebno je tražiti izlaz iz krize u rusko-turskim odnosima, smatra potpredsednik prokurdske Demokratske partije naroda Turske Selahadin Demirtaš.

„Mi smo kritikovali akcije Vlade kada je oboren ruski avion“, rekao je  turski poslanik.

Prema njegovim rečima, „može doći do problema između država, ali vrata uvek treba da ostanu otvorena za političko-demokratska rešenja“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala